latinica  ћирилица
29/04/2016 |  09:00 | Аутор: СРНА

Николић: Србија неће бити мета терориста

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да Србија не би требало да се плаши терористичких напада зато што то ничим није испровоцирала и никада није била колонијална сила, нити је покоравала друге државе.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Николић, који борави у тродневној посјети Индонезији, рекао је за индонежанску телевизију "Метро" да је Србија безбједнија од многих европских држава.

- Србија никада није била колонијална сила, никада није држала у ропству ниједну државу, ниједан народ. Па тако и данас, Србија није изазвала кризу ни у Ираку, ни у Сирији, ни у Либији, ни Египту, ни Авганистану - рекао је Николић.

На питање да ли страхује од могућих терористичких напада од људи који са мигрантима пролазе кроз Србију, Николић је рекао да Србија ничим није заслужила да буде мета терориста, мада нема сигурне државе у свијету пошто терористи немају принцип по којем бирају мете.

Николић каже да је самопроглашено Косово директно и индиректно повезано са екстремистичком организацијом Исламска држава, подсјећајући да одређен број Албанаца са Косова одлази у Сирију да се бори на страни Исламске државе.

Наводећи да је такозвано Косово настало на тероризму, он је подсјетио да су прво организоване терористичке групе пресретале возове, аутобусе, аутомобиле, нападали грађане, одвајали територију коју су покривали.

- Када су српска војска и полиција установиле власт на цијелој тој територији, онда нас је бомбардовао НАТО. Склонили смо се са Косова силом и онда су неке земље признале Косово, иако су током терористичких напада ове оружане формације називале терористичким бандама, као што је то чинио Ричард Холбрук из САД - рекао је Николић.

Он каже да се не може гарантовати да за пет или 10 година неке државе, по узору на самопроглашено Косово, неће признати независност Исламске државе.