latinica  ћирилица
28/04/2016 |  10:34 | Аутор: СРНА

И. Сарајево: "Лут фест" од 16. до 20. маја под мотом "Буквар луткарства"

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" биће одржан од 16. до 20. маја у Источном Сарајеву под мотом "Буквар луткарства", изјавио је директор и селектор фестивала Витомир Митрић.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Он каже да ће 17. издање "Лут феста" обиљежити 25 програма, десет позоришта из девет земаља, те богат такмичарски, пратећи и едукативни програм.

- Учешће 167 ансамбала из 31 земље на досадашњним фестивалима прилог су историји и антологији свјетског луткарства, што овај фестивал јасно и недвосмислено карактерише као једну од најзначајних националних манифестација културе Републике Српске, далеко ван њених граница - наглашава Митрић.

Као што школски буквар, истиче он, на симболичан начин представља први сусрет дјеце са школом и свијетом одраслих, тако и луткарско позориште представља први сусрет дјеце са позориштем и свијетом позоришне умјетности.

Према његовим ријечима, савремено луткарско позориште, као магија позоришне умјетности открива свијет бајки на нов, модеран начин, који је кроз истраживачки процес нових форми доказао да је ријеч лутке моћнија од било које ријечи човјека, због чега је буквар луткарства сваке године богатији за нове странице исписане ријечима лутака из цијелог свијета.

Отварање фестивала биће у знаку изложбе "Рефлексија мисли и осјећања" коју припрема Лазо Савић, оснивач и умјетнички руководилац Међународне ликовне колоније "АРТ симпозијум Јахорина".

Митрић каже да ће прве странице буквара ове године исписати Дечије позориште Суботица са представом "Пар ципела" у режији Тодора Валова, која ће отворити овогодишњи фестивал 16. маја у 13.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Осим позоришта из Суботице, Србију ће на фестивалу представљати Позориште лутака из Ниша са представом "Златокоса", у режији Јелене Ђорђевић.

Из Естоније ће се ове године публици представити познато Позориште Тулевски, са новом представом "Три рокенрол прасета" у режији Амеле Вученовић, а из Румуније долази позориште Компанија "Фантазија" са представом "Мистер Панч и Џуди", чију режију потписује Лабади Ева.

Публика ће на овогодишњем фестивалу први пут имати прилику да види позориште из Грузије и то Професионално државно луткарско позориште "Батуми" које долази са представом "Црвенкапа" у режији Зураба Цинцадзеа.

Представа "Шума прича" позоришта "Круна Тарле арт" из Хрватске слободна је интерпретација дјеци познате приповијетке "Златокоса и три медвједа", док ће се редитељ Тодор Валов из Бугарске публици представити са још једним редитељским остварењем, представом "Љепотица и звијер" Позоришта лутака из Мостара.

Из Велике Британије публици ће се представити Луткарско позориште "Нојси Остер" са представом "Обичан Боб", у режији Ника Палмера.

Државно луткарско позориште "Сливен" из Бугарске одиграће најновију представу "Кресиво", чију режију потписује Бисерка Колевска, а Мини театар Љубљана из Словеније на сцену доноси познату бајку "Сњежана" редитеља Марела Бечка.

У оквиру едукативног програма фестивала, биће одржано Мастер клас предавање под називом "Разне врсте импровизованих лутака" Константина Каракостова из Бугарске.

- Као и претходниох година, веома важан сегмент фестивала су промоције издања из области луткарства и позоришне умјетности. Посебно је значајно и прво фестивалско издање књиге "Савремено бугарско луткарство", дјело непроцјенљиве вриједности, аутора Радослава Лазића. Професор Лазић је најзначајнији позоришни истраживач у цијелој Југоисточној Европи и веома је важно што је дио свога времена посветио и бугарској позоришној уметности, која заузима значајно мјесто у свијету луткарства - навео је Митрић.

Он додаје да ће Фестивал ове године представити још једно значајно издање из области луткарске умјетности - књигу "Пут ка моме Тодору", ауторке Амеле Вученовић.

Књига је, појашњава Митрић, посвећена српском вашарском луткарском театру, једном од "бесцензурних" луткарских театара који постоји у многобројним земљама свијета, у многим народима.

Аутор даје етно-културни и историјски осврт настанка и развитка српског професионалног театра и као његовог нераздвојног дијела - народног луткарског театра "Куку Тодоре".

У пратећем програму фестивала биће одржане и креативне радионице за учеснике фестивала, радионица "Лут фестов балон скулпутуре", перформанси и играње представа у Градском Парку, у амфитеатру Сцене "Луткалиште".

Међународни фестивалски жири радиће у саставу: редитељ из Бугарске Боњо Лунгов /предсједник/ и чланови - Валентина Фурсова редитељ из Естоније и Амела Вученовић редитељ из Русије.