latinica  ћирилица
27/04/2016 |  11:39 ⇒ 11:43 | Аутор: Агенције

Жене не би требало да страхују од тегова

Жене обично страхују да ће подизањем већих тегова добити превелике мишиће, па се клоне теретане. Међутим, фитнес стручњаци кажу да њихову женственост вјежбе под већим оптерећењем никако не могу угрозити.
Вјежбање - Фото: Facebook
ВјежбањеФото: Facebook

"Жене мисле да морају да вјежбају другачије од мушкараца, како би имале женствено и затегнуто тијело", каже аустралијски фитнес гуру Брандо Хасик из Сиднеја.

"То није тачно. Жене добијају резултате кад почну да вјежбају као мушкарци и развијају женствено тијело баш онакво какво прижељкују".

Хасик истовјетно тренира и женске и мушке клијенте.

"Женама већ годинама говоре да треба да раде већи број понављања с мањим тежинама како не би добиле превелике мишиће", каже он. "Ипак, то је старо вјеровање због ког женски мишићи не добијају стимуланс који им је потребан".

Он каже да жене са снажнијом мускулатуром имају и бржи метаболизам, због чега ефикасније сагоријевају калорије и послије вјежбања.

"Због нивоа тестостерона у женском тијелу, немогуће је да даме природно изграде мишиће који се могу упоредити с мушким", каже он.

Тренинзи снаге, с друге стране, дају многе бенефите, укључујући и јачање тетива и костију и смањење стреса.

Хасик савјетује да жене сваког дана тренирају другачијим интензитетом, како би њихово тијело препознало потребу да створи више мишићних ћелија или ојача постојеће.

"Ако сваког дана направите 10.000 корака, ваше тијело ће се навићи на то и прилагодити се. Ако томе додате и чучњеве, оно ће схватити да мора да се прилагоди. Тако је и са тренинзима снаге", каже он.