latinica  ћирилица
27/04/2016 |  09:57 ⇒ 10:00 | Аутор: klix.ba

Занимљиве чињеница о Другом свјетском рату

Посљедњи заробљени војник из Другог свјетског рата ослобођен је тек 2000.године и то након што је случајно пронађен у Русији.
Други свјетски рат - Фото: Wikipedia
Други свјетски ратФото: Wikipedia

Ријеч је о мађарском војнику по имену Андрас Тома кога су заробиле совјетске снаге 1944. године. Случајно је откривен тек 2000. године у једној психијатријској болници у Русији, а недуго послије је умро.

Када је почео Други свјетски рат, односно напад Њемачке на Велику Британију, све опасне животиње из зоолошког врта у Лондону су превентивно убијене како не би угрозиле становништво својим бијегом.

Још једна занимљивост везана је за Велику Британију. Краљ Георге VI, као краљ Уједињеног краљевства, био је у рату с Њемачком, али је истовремено као ирски краљ примао акредитиве њемачких дипломата. Након рата, као краљ Индије и Пакистана, једно вријеме био је у рату сам са собом, пише Бизнис Инсајдер.

Бернард Џордан, ратни ветеран, 2014. је нестао из старачког дома. Након потраге, испоставило се да је обукао своје одијело са ратним признањима те отишао на обиљежавање 70 годишњице искрцавања у Нормандији.

Нијемци који су као ратни заробљеници били у Канади тако су добро третирани да се већина њих никада није жељела вратити у Њемачку.

С друге стране, Ханс Шарф, њемачки официр, вјеровао је, за разлику од уобичајене њемачке праксе, како заробљенике не треба малтретирати или убијати. Умјесто тога, водио их је на дуге шетње, омогућавао им купање у базенима и друге погодности вјерујући да ће сами открити војне тајне. Након рата се преселио у САД.

Бил Милин је једини који се у Нормандији искрцао са гајдама умјесто са пушком. Ирски и шкотски војници инсистирали су да с њима иде и свирач, а Милин је преживио искрцавање иако су многи око њега убијени. Њемачки војници су касније појаснили да га нису убили јер су мислили да се ради о луђаку.