latinica  ћирилица
26/04/2016 |  12:34 | Аутор: СРНА

СБ: Усвајање правилника о цијени лијекова доноси буџетску подршку од 70 милиона долара

Ако се у БиХ не усвоји нови правилник о регулисању максималне цијене лијекова на тржишту, изостаће и буџетска подршка Свјетске банке у вриједности од 70 милиона америчких долара, изјавио је вођа тима Свјетске банке за пројекте из области здравства за земље југоисточне Европе Тимоти Џонстон.
Свјетска банка     (Фото: venturesafrika.com) -
Свјетска банка (Фото: venturesafrika.com)

Џонстон је нагласио да је за сада усвајања правилника о лијековима једина преостала "претходна активност", односно услов за исплату буџетске подршке.

Он је истакао да је усвајање овог правилника најбитније за грађане БиХ, јер су они ти који посљедњих година плаћају лијекове по много већим цијенама него што је то неопходно и што плаћају грађани сусједних земаља.

"Према анализама Свјетске банке, ако би био усвојен и имплементиран овај правилник, БиХ би на годишњем нивоу уштедила 20 одсто, односно око 56 милиона евра која не би била само уштеде за владе у БиХ, већ и уштеде за грађане, а лијекови би им били доступнији", рекао је Џонстон.

Он је додао да се овим правилником одређују само максималне цијене лијекова, односно велепродајне цијене и обезбјеђује да власти и становништво не плаћају више од просјека окружења.

"Новим правилником биће прописано да максималне велепродајне цијена лијекова у БиХ буде одређена методом упоређивања велепродајне цијене истог лијека у три сусједне државе, док једнинствена стопа ПДВ-а, која у БиХ износи 17 одсто, а у сусједним земљама је диференцирана, утиче на малопродајну цијену лијека", појаснио је Џонстон.

Он је подсјетио да је био један покушај да се ово питање ријеши 2011. године, односно те године је усвојен Правилник о начину контроле цијена, обликовања контроле цијена и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ, али није никад заживио у пракси.

Према његовим ријечима, овај правилник су прегледали међународни стручњаци за лијекове из Вашингтона, Копенхагена и Беча, који су дали неколико сугестија у вези са његовим побољшањем и њихов свеукупан закључак је да је Правилник у складу са европским смјерницама и са најбољим свјетским праксама.

"Стручни савјет Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ је усвојио ову постојећу верзију правилника, Канцеларија за законодавство Савјета министара БиХ је дала повољно мишљење, али Министарство финасија и трезора БиХ није дало позитивно мишење, јер је, како су рекли, ствар у неким процедуралним питањима, односно није испоштована процедура", рекао је Џонстон.

Према његовим ријечима, садашњи став Министарства финасија је да након што Стручни савјет Агенције ревидира процјене трошкова, на основу садашњег правилника, да су спремни поново размотрити и евентуално одобрити.

Џонстон је изразио наду да ће примјена Правилника, након што се испуштује процедура, почети 2017. године.

"Ова политика лијекова везано за регулисање њихове цијене путем правилника, је само једна од политика лијекова која се проводи на нивоу БиХ, односно само први корак у реформи, чији би крајњи циљ требало да буде повећање и доступнисти и приступачности /у финансијском смислу/ лијекова", додао је Џонстон.

Према његовим ријечима, на ентитетском ниво се утврђују малопродајна маржа на лијекове, политика рефундирање од стране завода за здравствено осигурање, есенцијална листа лијекова, те генерална политика конкуренције.

"Максимална велепродајна цијена лијекова је само први корак у контроли цијене лијекова на тржишту БиХ, неки други 'кораци' се чине на нивоу ентитета, гђе се може утицати на висину марже, а ту је и конкуренција", рекао је Џонстон.

Према његовим ријечима, битно је стимулисати набавку квалитетних лијекова по ниским цијенама, а реформа набавке лијекова је само један дио реформе здравственог система у БиХ.