latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:04 ⇒ 10:11 | Аутор: Агенције

"Нашао сам руско благо у тајном нацистичком бункеру"

Изгубљено руско благо које су украли Нацисти данас је у Пољској, али морате добро да копате, како бисте га пронашли.
Руско благо (Фото: Branson DeCou/Courtesy Special Collections/Wikimedia) -
Руско благо (Фото: Branson DeCou/Courtesy Special Collections/Wikimedia)

Тако тврди један пољски историчар који сматра да се Соба од ћилибара, која се некада сматрала "осмим свјетским чудом", налази испод нацистичког бункера из Другог свјетског рата.

"Користио сам радар како би скенирао тло и мислим да сам открио благо", рекао је Бартоломеј Плебанчик.

“"реба да избушимо тло до собе и спустимо сонду како бисмо је осмотрили".

Плебанчик сматра да се испод бункера налази мала соба повезана с њим тунелом, која је некада била дио ширег нацистичког комплекса.

Он каже да је "готово сигуран" да је ријеч о Соби од ћилибара, која је вриједела око 500 милиона долара и чији је декор и намјештај украден из палате царице Катарине у близни Санкт Петербурга 1941.

Плебанчик излаже још један доказ: он каже да су грађани виђали њемачке камионе како превозе велике пакете у бункер, непосредно послије рата. Такође, шездесетих су тврдили да је Ерих Кох, нациста који је наводно знао локацију бункера, изведен из пољског затвора како би је открио чуварима.

То има смисла, будући да је комплекс у ком се Соба од ћилибара наводно налази, некада имао 250 зграда у којима је било 40 нациста на руководећим позицијама и око 1.500 других људи, који су живјели у простору омеђеном бодљикавом жицом.

Локалне власти кажу да ће провјерити Плебанчикове тврдње.