latinica  ћирилица
24/04/2016 |  12:02 | Аутор: Агенције

Марковић: У Српској за десет одсто мање пушача

Национални координатор за борбу против пушења Републике Српске Дарко Марковић рекао је Срни да данас у Српској пуши 10 одсто мање људи него прије десетак година.
Сведите пушење на минимум - Фото: илустрација
Сведите пушење на минимумФото: илустрација

"Тада смо имали ситуацију да у Републици Српској пуши 40 одсто популације. Данас је тај број за 10 одсто мањи", истакао је Марковић, оцијенивши да 30 одсто пушача представља велики успјех.

Пушење је глобални проблем, имајући на уму да двије милијарде људи у свијету пуши.

"Лијечење тих људи је скупо, јер дуван и продукти сагоријевања дувана, његове честице, нападају сваку ћелију организма и изазивају разне болести", каже Марковић.

Он наглашава да се тај проблем може ријешити превентивом или престанком пушења. "Онда остаје више новца за лијечење других болести", рекао је Марковић, који ће од 27. до 29. априла учествовати Туркменистану на Европском регионалном састанку о примјени оквирне ковенције о контроли дувана. На скупу ће учествовати представници 53 земље Европе.

"Документ /конвенцију/ је потписало око 170 земаља свијета. Ријеч је о правном документу који обавезује и упућује како да се на легалан начин земља потписница бори против пушења за које је доказано да је болест-зависности", појаснио је Марковић.

Конзумирањем дувана, наглашава он, нарушава се здравље и свака држава се од тога брани.

"Једна од препорука, односно обавеза из документа, који је Република Српска потписала 2009. године, јесте да се обезбиједи алтернатива производњи дуваном. Код нас је то, на примјер, могуће замијенити другом културом па у Херцеговини омогућити људима да се умјесто дуваном баве цвијећем, или љековитим биљем или неком другом културом", рекао је Марковић.

Циљ је, каже он, да се тим произвођачима омогући нешто друго да раде, да им се обезбиједи алтернатива, а не да људи остану без егзистенције.

У борби против пушења, напомиње он, учествују сви - и Влада Републике Српске и здравствени професионалци, који увијек пацијентима говоре о штетности пушења.

"Сви помажу да се пушење смањи, а Министарство просвјете и културе свој допринос овој борби даје организовањем едукативних програма о штетности пушења по здравље", каже Марковић и додаје да је ријеч о великој акцији коју проводи Влада Републике Српске.

Према његовим ријечима, Влада Српске, у складу са правним прописима и оквирној конвенцији коју је усвојила, бори се против конзумирања дувана.

"Аргументовано, научним и медицинским доказима, води се акција против дуванске индустрије која на све начине настоји да прода свој производ, а који је доказано штетан", истакао је Марковић.

Национални координатор за борбу против пушења подсјећа да је резултат тога чињеница да је дуванска индустрија морала на својим производима, на паклицама цигарета, да напише да је пушење штетно по здравље, што је велики успјех и резултат активности које се воде.

Он је навео да Република Српска има одличну легислативу у овој области, додавши да постоје три закона којим се настоји спријечити пушење.

"Први закон је забрана пушења на јавним мјестима, потом закон о забрани пушења лицима млађим од 18 година, чиме се смањује пушење међу младима што нам је основни циљ, као и закон о забрани рекламирања дувана и дуванских производа који се у Српској одлично проводи и поштује", истакао је Марковић.

Све ове мјере, наводи он, у подударности су са Оквирном конвенцијом о контроли дувана коју је написала СОЗ.