latinica  ћирилица
22/04/2016 |  21:32 ⇒ 21:32 | Аутор: Блиц

Први пут у историји Америке: Жена на новчаници од 20 долара (ВИДЕО)

Харијет Табман, американка афричког поријекла која је позната као велики борац за права афроамеричке заједнице и укидање ропства у 19. вијеку, красиће новчаницу од 20 долара.
Харијет Табман на новчаници од 20 долара - Фото: Индепендент
Харијет Табман на новчаници од 20 долараФото: Индепендент

У посљедњих сто година у америчкој историји ни на једној новчаници се није налазио женски лик. Красили су их углавном портрети америчких предсједника попут Абрахама Линколна и Џорџа Вашингтона. Преседан је још већи обзиром да се ради о тамнопутој жени.

У медијима се шпекулише која од двије најпознатије фотографије ове надахнујуће жене ће се наћи на новчаници. Јадна је фотографисана 1885. године и представља Харијет у дугачкој црној хаљини са марамом на глави, док је друга позната фотографија усликана раније и није снимљена у студију већ у природи. Харијет је на овој фотографији обучена лежерно и у рукама држи пушку.

Дак Лу, амерички министар финансија, одустао је од идеје да се лик Табманове нађе на новчаници од 10 долара што је било иницијална идеја. Њено лице ће красити популарну новчаницу од 20 долара са једне, док ће се на другој страни исте новчанице налазити седми амерички предсједник Ендру Дексон.