latinica  ћирилица
20/04/2016 |  10:44 | Аутор: СРНА

Српска располаже довољним количинама вакцина

Специјалиста епидемиолог у Инстутут за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић рекла је да Институт располаже са довољним количинама вакцина за најмање три године, а да се у програм имунизације у Српској поново уводи петовалентна вакцина против пет заразних болести.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

Она је нагласила да је дводневна радионица, одржана у Теслићу, била прилика да се поводом обиљежавања европске недјеље имунизације разговара о програму имунизације у Српској.

- Имунизација у свијету сваке године спаси између два и три милиона живота, међутим она још није до максимума искориштена. Знамо да у свијету свако пето дијете још није вакцинисано јер постоје пропусти у имунизацији у свакој земљи. Због тога је ово прилика да скренемо пажњу на значај имунизације како би смо повећали број дјеце која ће се вакцинисати и обухват становништва које ће се заштити од заразних болести - истакла је Аћимовићева.

Она је нагласила да се у свијету, захваљујући имунизацији, успјела искоријенити једна велика заразна болест – велике богиње, да се приближило искорјењавању друге болести – полиомијелитиса, а да је европски регион направио велики искорак у борби против морбила.

Када је у питању имунизација у Српској, навела је да се још чека завршетак процедуре објављивања измјена инструкције за имунизацију како би се могла користити петовалентна вакцина која је прије двије године повучена из употребе због несташице на свјетском тржишту.

Подсјетила је да програм имунизације у Српској подразумијева вакцинацију против десет заразних болести, те да у максимално могућим капацитетима прате европске и свјетске стандарде знајући да је у свијету већи број болести против којих се становништво вакцинише.

Радионици о програму имунизације у Републици Српској присуствовали су представници Министарства здравља и социјалне заштите Српске и Свјетске здравствене организације.

Радионицу је организовао Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са УНИЦЕФ-ом.