latinica  ћирилица
19/04/2016 |  16:29 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Зашто је Крсмановић за Одлуку Уставног суда БиХ о 9.јануару? (ВИДЕО)

Здравко Крсмановић изненадио је све у Српској. Изјава потпредсједника НДП-а и посланика у Народној скупштини да треба испоштовати одлуку Уставног суда БиХ којом је оспорен 09.јануар као Дан Републике, да не треба ићи на референдум о том питању и тиме стварати, како каже, ужарену атмосферу, узбуркала је политичку сцену у Републици Српској.
Дан Републике -
Дан Републике

У ПДП-у не крију изненађење због ставова Крсмановића.Потпредсједник Скупштине Ненад Стевандић каже да није искључен и притисак на НДП да, како је рекао „промјени плочу“, док шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић поручује Крсмановићу да није у праву. НДП брани Крсманмовића и тврди да ни на који начин није угрозио питање опстанка 9. јануара као дана Републике. 

У интервјуу сарајевском порталу Вијести.ба Здравко Крсмановић ставља знак питања изнад референдума о Дану Републике. Тврди да је то трошење пара, нова Додикова политичка подвала, те да треба испоштовати одлуку Уставног суда БиХ којом је оспорен 09.јануар.

Колеге из посланичких клупа шокиране су Крсмановићевом изјавом. Подсјећају га да је лидер његове партије ставио потпис на заједничку изјаву, којом се одбија одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике и најављује референдум.



- Господин Чавић је предсједник његове партије и потписао је да се иде на референдум тако да то господин Крсмановић треба да усагласи са господином Чавићем, каже Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске

- Ја не знам одакле толико заокрет у партији којој припада Крсмановић, лично мислим да његов предсједник не мисли тако и да је то Његов лични став,ја мислим да треба одржати референдум. истакао је Радован Вишковић, шеф Клуба СНСД-а у НС Републике Српске.

Након жестоких реаговања, Крсмановић се посипа пепелом. Каже да није рекао да треба спровести одлуку Уставног суда БиХ у цијелости, а и даље тврди да је референдум непотребан у овом тренутку. Инсистира да Народна скупштина донесе одлуку да је 09. јануар секуларни празник, иако је то већ утврђено Законом о празницима РС.

- Овдје се само ради да апсолутно у дијелу који неко покушава да коментарише да је то и вјерски празник Свети Стефан ,да то не може бити, у том смислу НС РС треба донијети одлуку да је 09.јануар као Дан Републике секуларани празник, каже Крсмановић.

Вођен перцепцијом сарајевске чаршије о Дану Републике као вјерском празнику, Уставни суд БиХ оспорио је тај датум, игноришући да је у Закону о празницима РС јасно назначено да је 09. јануар секуларни празник.То зна Крсмановић, али умјесто да брани рођендан Српске, тражи спровођење Одлуке Уставног суда БиХ, којом је оспорен 09.јанаур.