latinica  ћирилица
19/04/2016 |  12:53 ⇒ 12:58 | Аутор: Агенције

Гитара Курта Кобејна процијењена на 140.000 долара

Црно-бијела гитара марке Фендер Стратокастер, коју је користио амерички пјевач и гитариста Нирване Курт Кобејн на завршној турнеји те групе, биће дата на аукцију.
Курт Кобејн - Фото: Getty Images
Курт КобејнФото: Getty Images

Вриједност гитаре на којој је Кобејн свирао на концерту 16. фебруара 1994. године у француском Рену процијењена је на 140.000 долара, наводи британска аукцијска кућа Купер Овен, у чијем је власништву ова гитара. Инструмент легендарног умјетника тако се придружило низу предмета који су му припадали, а који су на лицитацији посљедњих мјесеци.

Међу стварима је и Кобејнов зелени џемпер који је носио у Њујорку на снимању програма МТВ, као и прамен његове косе. Кобејн је основао групу Нирвана 1985. године, а она је са Кобејном као текстописцем, само у САД продала више од 25 милиона албума и више од 50 милиона у свијету достижући велику популарност. Угледни музички часопис Ролинг Стон уврстио је Нирвану на 27. мјесто највећих музичких умјетника свих времена, док је Курт проглашен за 12. најбољег гитаристу свих времена.

Кобејн се посљедњих година живота борио са зависношћу о хероину, болестима и депресијом, његовом славом, те притиском медија на њега и његову жену Кортни Лов. Кобејн је пронађен мртав у својој кући у Сиетлу 5. марта 1994. године. Његова смрт годинама је предмет расправе, док је према полицијском извјештају славни музичар извршио самоубиство пуцајући из пушке себи у главу.