latinica  ћирилица
18/04/2016 |  12:04 | Аутор: СРНА

Јандрић: Повећан број пацијената са алергијским реакцијама

Специјалиста пнеумофтизиолог на Клиници за плућне болести Универзитетско-клиничког центра Републике Српске у Бањалуци Крсто Јандрић рекао је да је у посљедњих 15 дана у односу на ранији период повећан број пацијената који се јављају са алергијским реакцијама и активацијом алергијске астме.
Алергија - Фото: vecernji.hr
АлергијаФото: vecernji.hr

"Претпостављам да разлог лежи у климатским промјенама - висока температура, брзо цвјетање и листање, јер се најчешће ради о алергијама на полен и траву", појаснио је Јандрић.

Он је додао да не постоји тачна евиденција о броју обољелих од алергија у Српској, али искуство је показало да око десет одсто грађана Српске, има проблем са неком алергијом.

"Тај проценат само расте с обзиром да имамо безбој синтетичких и сјеменских твари на које су многи алергични, у односу на досадашње стандарде алергене", појаснио је Јандрић.

Према његовим ријечима, без обзира што не постоје званични подаци са сигурношћу се може рећи да расте број људи које пате од неке алергије.

Јандрић тврди да алергије далеко више погађају млађе особе, јер постоје и генетске компоненте које томе доприносе, али алергије се могу јавити у свакој животној доби.

"За лијечење имамо доста добрих антиалергијеских лијекова, али је набитније избјегавати контакт са алергенима. То значи, да у овом периоду када се највише јављају алергије на полене, треба избјегавати боравак на отвореном", нагласио је Јандрић.