latinica  ћирилица
18/04/2016 |  08:40 | Аутор: Агенције

Не вјерујте рецептима на интернету

Већина рецепата за хроно исхрану који се могу наћи на интернету нису добри, упозорила је др Ана Гифинг, специјалиста антиејџ медицине, која има центре у земљама региона, али и у Швајцарској и у двије болнице у САД.
Илустрација (Thinkstock.com) - Фото: B92
Илустрација (Thinkstock.com)Фото: B92

- Хроно исхрана је знатно сложенији процес од пуког припремања оброка, а на првом мјесту је промјена животних навика и примјена здравих принципа ради унапређења здравља - каже др Гифинг.

- Не постоје ограничења у количини хране коју ћете да поједете, јер се само одређене намирнице узимају у одређено доба дана - објаснила је докторка Ана Гифинг, на представљању програма исхране у Београду. - Између оброка требало би да прође оптимално пет сати, и не препоручује се да се за ручак и вечеру комбинују протини и угљени хидрати.

Овај метод исхране, поред регулације тјелесне тежине, истовремено побољшава и изглед силуете. Тијело постаје обликовано према урођеној, физиолошкој конституцији.

- Изражен стомак, велика задњица, наслаге на боковима, дебеле бутине, нису показатељ природне грађе тијела, већ посљедица неправилне исхране - истиче др Гифинг. - Већ за 10 до 30 дана примјене овог начина исхране смањују се вриједности холестерола, триглицерида и шећера у крви. Нема бројања калорија или мјерења намирница, важна је само добра комбинација намирница и право вријеме за одређени оброк.

Хроно исхрану могу да примјењују одрасли, дјеца, труднице, спортисти, али и особе које имају неки здравствени проблем. Јеловник треба да се прилагоди сваком појединцу индивидуално.