latinica  ћирилица
15/04/2016 |  15:53 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

У Црној Гори више од 250 пријевремених смрти због загађеног ваздуха

Резултати студије Свјетске здравствене организације показали су да само у три града у Црној Гори има више од 250 пријевремених смрти и 140 хоспитализација годишње због загађеног ваздуха, али и да су бројни други утицаји на здравље у Пљевљима, Подгорици и Никшићу повезани са тим проблемом, што државу годишње кошта око 300 милиона долара.
Свјетска здравствена организација - Фото: илустрација
Свјетска здравствена организацијаФото: илустрација

Добијени подаци, објављени у студији процјене утицаја загађења ваздуха на здравље, показују да се скоро шест одсто смртних случајева у Подгорици, 12 одсто у Никшићу и 22 одсто у Пљевљима могу довести у везу са загађењем ваздуха.

"У Пљевљима, Никшићу и Подгорици, дневне средње концентрације ПМ10 веће су од 50 микрограма током 64 до 217 дана годишње, што је много чешће него што је дозвољено Директивом ЕУ о квалитету ваздуха /35 дана/", наводи се у студији.

Из СЗО истичу да је више од половине тих утицаја везано за увећане нивое загађења током зиме, углавном због сагоријевања чврстих горива због гријања.

Према резултатима студије, утицај загађења ваздуха на здравље више је уобичајен у Пљевљима него у осталим градовима, али је апсолутни терет загађења на здравље у Подгорици и Никшићу сличан ономе у Пљевљима.

"Утицаји постојећег извора загађења на здравље у Пљевљима пет пута су већи од оних који би се евентуално везивали за емисије из планираног другог блока `Термоелектране`", додаје се у студији.