latinica  ћирилица
13/04/2016 |  15:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Менталне болести водећи узрок онеспособљености

Ментална обољења су водећи свјетски узрок онеспособљености који утиче на квалитет живота милиона људи, а Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорава да се у условима хуманитарне кризе ментални поремећаји повећавају.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Број људи који су погођени хуманитарном кризом се дуплирао протекле деценије, а број људи који су приморани да напусте своје домове је већи од 60 милиона - што се није десило од Другог свјетског рата.

СЗО процјењује да се учесталост колективних менталних поремећаја, укључујући анксиозност и депресију, може удвостручити у односу на број обољелих у нормалним условима.

- Хуманитарна криза повећава потребу за чувањем и менталног здравља - наглашава Инка Ваишбекер, психо-савјетник у Агенцији за помоћ међународној лекарској организацији, преноси Ројтерс.

- До недавно, донатори Јужног Судана сматрали су ментално здравље хиром и луксузом и то у земљи са највећом стопом самоубистава породиља - изјавила је Ваишбекер.

- Проблем са менталним здрављем је често невидљив зато што га је немогуће измјерити, тако да донатори и локалне власти и не размишљају о томе - додала је она.

Јавни савјетник за ментално здравље у СЗО Марк ван Омерен рекао је да "постоји довољно података који доказују да је ментално здравље много већи проблем, много већи деи живота него раније. Ментално обољели су сада "слон у соби".

Студија Ху-леда, објављена јуче, показује да сваки долар уложен у лијечење депресије и анксиозности, буде четвороструко враћен кроз здравље и способност за рад.