latinica  ћирилица
12/04/2016 |  19:05 | Аутор: Вечерње новости

Опасно сало око виталних органа

Љекари упозоравају на постојање нимало безазленог унутрашњег сала око виталних органа, чак и код мршавих особа. Масне наслаге око срца, јетре или панкреаса понекад су штетније од оних на стомаку или бутинама.
Вага - Фото: илустрација
ВагаФото: илустрација

Упркос увријеженом мишљењу да је нормална тјелесна тежина показатељ доброг здравља, поједини љекари упозоравају на постојање нимало безазленог унутрашњег сала око виталних органа, чак и код мршавих особа. Масне наслаге око срца, јетре или панкреаса понекад су штетније од оних на стомаку или бутинама, тврди професор др Џими Бел с Империјал колеџа у Лондону.

Др Бел је с тимом сарадника скенером прегледао око 800 добровољаца и направио "мапе сала" на којима се види гдје све организам нагомилава масти. У истраживању су учествовале и професионалне манекенке, код којих је такође регистрован вишак унутрашњих масних наслага.

"Подаци прикупљени на овај начин показују да људи, који тежину регулишу дијетом, а не вјежбањем, често имају унутрашње наслаге сала, мада дјелују витко. Мршави људи понекад живе у погрешном убјеђењу да је све у реду ако немају вишак сала око струка", упозорава др Бел.

Британски стручњаци сматрају да унутрашње масне наслаге повећавају ризик од дијабетеса и срчаних обољења и поручују:

- Ако желите само да изгледате лијепо, довољно је да држите дијету. Али ако желите да будете витки и здрави, физичка активност мора да заузме значајно мјесто у вашем животу.