latinica  ћирилица
11/04/2016 |  18:05 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Богати у САД живе 15 година дуже

Најбогатији Американци могу да надживе најсиромашније за скоро 15 година и тај јаз расте од 2001. године, наводи се у студији у којој су анализирани приходи и животни вијек човјека.
Старост (Фото: computersupporttoday.blogspot.com) -
Старост (Фото: computersupporttoday.blogspot.com)

Резултати истраживања, објављени у "Часопису америчке медицинске асоцијације" , засновани су на подацима више од једне милијарде пореских обвезника у периоду од 1999. до 2014. године, као и на званичној статистици морталитета.

Јаз између дужине живота између један одсто најбогатијих и један одсто најсиромашнијих био је 14,6 година за мушкарце и 10,1 година за жене, рекао је вођа истраживачког поријекла Раџ Четри са Универзитета Станфорд.

"На примјер, мушкарац на дну друштвене љествице у доби од 40 година у САД живио је у просјеку слично као 40-годишњак истог друштвеног нивоа у Судану и Пакистану", рекао је Четри.

Неједнакост дужине живота повећава се временом, а значајни фактори су пушење и гојазност.

"Посебно је био присутан тренд продужења живота најбогатијих од 2000. године наовамо", наводи се у студији, преноси АФП.

Богати су живјели дуже и у периоду од 2001. до 2014. године, наводи се у истраживању и додаје да, такође, мјесто живота игра велику улогу.

Најкраћи животни вијек у САД међу најсиромашнијим слојевима регистрован је у државама Невада, Индијана и Оклахома 77,9 година, док су сиромашни најдуже живјели у државама Њујорк, Калифорнија и Вермонт - 80, 6 година.

Према подацима америчког Центра за контролу заразних болести, просјечан животни вијек у САД је 78,8 до 81 за жене и 76 за мушкарце.