latinica  ћирилица
11/04/2016 |  10:30 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Међународни експерти оспоравају вјештака у "Случају Ђукић"- Тузланска колона

Истраживачки центар за одбрану и безбједност из Београда позвао је Тужилаштво БиХ да опет размотри пресуду генералу Војске Републике Српске Новаку Ђукићу за догађај на Тузланској капији од 25. маја 1995. године за који је осуђен на 20 година затвора, усљед појављивања нових доказа који, како наводе, могу знатно утицати на саму пресуду.
Новак Ђукић - Фото: РТРС
Новак ЂукићФото: РТРС

У саопштењу Центра наведено је да је симулација догађаја на реплици трга Капија у Тузли рађена на Техничком опитном Центру у Никинцима у присуству домаћих и страних експерата из Израела, Француске и Чешке, те да добијени резултати оспоравају налазе вјештака Берка Зечевића и отварају нова питања.

"На основу мишљења домаћих, као и експерата из Чешке, Израела, Француске, те експеримената на полигону Никинци, Истраживачки центар је покренуо пројекат назван `Науком против злочина`, како би јавности показао доказни материјал и тиме довео у питање вјештачење Берка Зечевића, који је био главни вјештак на суђењу генералу", прецизирано је из Центра.

У саопштењу се констатује да правосудни систем БиХ, очигледно, има недостатака, нарочито у вјештачењу Берка Зечевића.

"Стога, овим путем апелујемо да се размотре праве околности до којих је дошло на Тузланској капији као и вјештачење др Зечевића како би се утврдио бољи правни систем и показала права истина како народу, тако и породицама страдалих жртава", неведено је у саопштењу.

Указано је да је Берко Зечевић широј јавности познат као вјештак у случајевима "Маркале 1" и "Маркале 2".