latinica  ћирилица
10/04/2016 |  10:44 | Аутор: Б92

Научници: Свињска срца могла би да спасу људске животе

Једног дана пацијентима са кардиолошким проблемима могла би да буду пресађена свињска срца, саопштили су у уторак истраживачи који су јавност обавијестили о великом научном помаку на пољу трасплантације органа с врсте на врсту.

Узимајући у обзир мањак донатора органа, коришћење животињских срца, плућа или јетри које би могле спасу људске животе, дуго се сматра светим гралом медицине.

Научници из САД и Њемачке у уторак су објавили да су трансплантирана свињска срца у бабунима, приматима најближим човјеку, успјели да одрже у функцији рекордне двије и по године.

Њихова метода заснива се на комбинацији модификације гена и лијекова за имунитет.

"Овај успјех је веома значајан јер нас води корак ближе коришћењу тих органа код људи," изјавио је коаутор студије Мухамед Мохиудин из Националног института за срце, плућа и крв у Мериленду.

"Ксенотрансплантати, органи трансплантирани с врсте на врсту, могу потенцијално да спасу хиљаде живота сваке године, који би могли да буду изгубљени због несташице људских органа за трансплантацију", изјавио је Мохиудин за АФП путем имејла.

У експериментима с бабунима, срца су финкционисала до 945 дана, рушећи раније рекорде које је поставила иста група истраживача.