latinica  ћирилица
09/04/2016 |  16:46 | Аутор: Вечерње новости

Шест вјежби за добру кондицију

Са првим топлијим данима жеља за вјежбањем се полако враћа, али прије него што се вратите на стари ниво утренираности, морате постепено да повећате издржљивост и кондицију, пишу "Вечерње новости".
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Вјежбе за побољшање кондиције треба да укључе сваки мишић и морају да прате степен издржљивости. Ипак, требало би да представљају бар мали изазов, што значи да са сваким новим тренингом, вјежбе морају да буду за нијансу интензивније него претходног пута.

Стручњаци препоручују да тренинг за кондицију мора да буде добро искомбинован и да обавезно садржи вјежбе загријевања и истезања, у комбинацији са трчањем и брзим ходањем. Када повратите снагу и издржљивост у тренинг можете да укључите трчање уз и низ степенице.

Искорак уназад

Раскорачни став, стопала су благо размакнута. Руке су опуштене поред тијела, а у свакој држите тег од 0,5 килограма или малу флашу напуњену водом. Направите искорак уназад и подигните руке високо изнад главе. Постепено се вратите у почетни положај и поновите вјежбу са другом ногом. Радите искораке уназад наизменично док са сваком ногом не урадите 10 понављања.

Издржај

Вјежба може да се ради на степеру, клупи, нижој столици или кревету. Лезите на под тако да су вам стопала на доступном узвишењу, рукама се ослоните на под и током 60 секунди наизмјенично дотичите дланом једне руке супротно раме.

Чучањ на једној нози

Раскорачни став, стопала су благо размакнута. Одигните једну ногу, а на другој се лагано спустите у чучањ. Када дотакнете длановима под, полако се вратите у почетни положај. Вјежбу понављајте наизмјенично са једном па са другом ногом, у трајању од 60 секунди.

Склекови

Клекните на кољена, руке су праве, ослоњене на под, а дланови су у ширини рамена. Леђа морају да буду права. Спуштајте се горњим дјелом тијела према подлози, а затим се вратите у почетни положај. Поновите вјежбу седам до 10 пута.

Леђњаци

Лезите на стомак, чело спустите на под, а руке су раширене и савијене у лактовима под правим углом. Одижите горњи дио тијела, пазите да не забацујете лактове и лагано се спуштајте назад. Поновите вјежбу 10 пута.

Трбушњаци

Лезите на под, кољена привуците према грудима. Руке су на поду поред тијела. Испружите ноге, кратко задржите у овом положају, па поново привуците кољена ка грудима. Поновите вјежбу седам до 10 пута.