latinica  ћирилица
09/04/2016 |  16:05 | Аутор: 24sata.hr

Важна је равнотежа: Намирнице које јачају кости

Превише фосфора из газираних пића ‘извлачи’ калцијум из костију, чиме их додатно слаби. За здравије кости важан је и магнезијум којег има у краставцима и коприви.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Код већине људи након 30-те године постепено се смањује густина коштане масе, док се код жена тај процес убрзава током првих десет година од почетка менопаузе. У већини случајева тај процес је могуће успорити, па чак и зауставити, редовним уносом минерала који подстичу изградњу нове коштане масе.

За изградњу нове коштане масе врло су важни калцијум и фосфор, а најбољи извор та два минерала је зелено лиснато поврће, нарочито – дивљи купус. Одличан избор су и сардине.

Важно је храну жвакати дуже јер се на тај начин подстиче производња пљувачке која боље разграђује намирнице које једемо, односно омогућава боље искоришћавање њихових састојака.

Треба водити рачуна и о томе да смањимо унос намирница које 'извлаче' калцијум из костију, а то су газирани сокови.

Научници све чешће истичу да је за здраве кости врло важан и магнезијум, при чему се као најбољи извор тог минерала спомињу сирови органски какао и квалитетна црна чоколада.

За здравље костију важно је у тијело уносити и силицијум, који се може наћи у краставцима, паприкама, парадајзу и зеленишу попут коприве и детелине.

Савјет плус:

- поједите и кости од сардина, на тај начин ћете повећати дозу калцијума који уносите у организам

- сваки дан би требало појести барем један млијечни оброк, по могућности млијеко из органског узгоја

- хималајска со - садржи сва 84 елемента који се иначе налазе у нашем тијелу, па је добро користити је умјесто морске соли, макар у виду досољавања готовог оброка

- калијум и витамин к - калијум неутралише киселине које ометају апсорпцију калцијума. Добар извор је кромпир с кором, слатки кромпир, као и банана, а витамина К има у киселом купусу, јогурту, путеру и поврћу попут кеља

- Важно је редовно надокнадити и витамин Д, па сунчане дане користите за најмање пола сата шетње