latinica  ћирилица
07/04/2016 |  08:39 | Аутор: Б92

Хит у свијету - љубичасти хљеб

Бијели хљеб се већ дуго сматра главним непријатељем линије и здравља, он је повезан са гојазношћу и високимг крвним притиском код људи.
Љубичасти хљеб - Фото: илустрација
Љубичасти хљебФото: илустрација

Професор Жоу Веибиао са Универзитета у Сингапуру нашао је начин рјешавања тих проблема, задржавајући текстуру и укус хљеба. Свијету је представио најновији хит у исхрани - љубичасти хљеб који је много здравији од бијелог хлеба!

Професор Жоу је желио да пронађе начин да промијени формулу хлеба, али да ипак задржи његов сјајан укус и мекоћу. резултат његовог истраживања је љубичасти хљеб, за који каже да је цијели направљен од потпуно природних састојака.

Жоу Вијебао почео је са екстраковањем антоцијанина, природног плавог пигмента из црног пиринча, који се може пронаћи и у боровницама и грожђу, изостављајући његова скробна једињења. Антоцијанин је саставио са тијестом и добио хљеб много бољи за људско тијело од бијелог!

Када се хљеб испече на 200 степени, 80 одсто антиоксиданата антоцијанина остаје сачувано. Ово једињење реагује и са ензимима скорба из брашна, због чега се љубичасти хљеб вари 20 одсто лакше у односу на обичан, што је нову намирницу одмах лансирало на листу суперхране.

"Уколико желите да уживате у текстури хљеба и успорите варење, ово је вјероватно најбољи начин", објаснио је Вејбијао и додао да путем љубичастог хљеба уносите исту количину скроба и пшеничног брашна, па нутритивна вриједност остаје иста.

"Кључна идеја јесте да успорите ослобађање енергије, да бисте калорије могли да трошите током дужег временског периода", истакао је он.

Такође, за антоцијанине се вјерује да позитивно утичу на гојазност помажу у превенцији кардиоваскуларних и неуролошких болести, па чак и рака.

Љубичасти хљеб још увијек није доступан у широј продаји, али Вејбијао увелико ради на сарадњи са престижним произвођачима хране, како би се што пре нашао у супермаркетима.