latinica  ћирилица
06/04/2016 |  08:20 | Аутор: СРНА

Пета жртва грипа у Црној Гори

Преминуо је пацијент стар 69 година који је лијечен у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици и није био вакцинисан против грипа, што је пети регистровани смртни случај од посљедица изазваних грипом у овој сезони, саопштио је црногорски Институт за јавно здравље.
Грип Х1Н1 - Фото: REUTERS
Грип Х1Н1Фото: REUTERS

У Институту кажу да је на 100.000 лица регистровано 38 обољелих. Епидемијски праг за грип у Црној Гори износи 100 лица са симптомима који се током седмице обрате за помоћ љекару на 100.000 становника.

"У Црној Гори се у 13. надзорној седмици, у односу на претходну, биљежи раст броја регистрованих случајева обољења сличних грипу. Највећи број обољелих има од 25 до 64 године", наводи се у саопштењу.

У Центру за медицинску микробиологију Института, закључно са 3. априлом потврђено је присуство антигена вируса грипа типа А и антигена вируса грипа типа Б код 190 пацијената.

Из Института поручују да се, ради спречавања ширења болести на здраве особе потребно придржавати општих превентивних мјера, а најефикаснија је вакцинација, због чега би требало да се вакцинишу сва лица која су у повећаном ризику од развоја компликација.