latinica  ћирилица
05/04/2016 |  08:32 ⇒ 08:58 | Аутор: Вечерње новости

Листа "здравих" намирница, које су заправо штетне по организам

Са свих страна рекламира се и пропагира здрава исхрана, што је заиста сјајно.
Сокови (Фото: Thinkstock) -
Сокови (Фото: Thinkstock)

Ипак, често поједине намирнице које сматрамо здравим, то нису.

1. Енергетске плочице

Овај тип ужине се најчешће продаје у теретанама и центрима за вјежбање, међутим, састојци су такви да често има веома много шећера са прикривеним именом. Радије за ужину поједите јабуку или мркву.

2. Воћни јогурт са 0% или 1% масти

Ови јогурти су мамци за све који желе да смршају, међутим, они су препуни шећера. Добри су за особе са високим холестеролом, али су далеко од најздравијих намирница. Радије бирајте грчки тип јогурта.

3. Смрзнути јогурт

Смрзнути јогурт је заиста сласна посластица - али је и даље то, посластица. Иако садржи јогурт нема ништа мање калорија него било који сладолед.

4. Смути

Воће је веома здраво, то сви знамо, међутим, када помијешате неколико врста воћа у којима има воћног шећера можете прекорачити препоручену дневну дозу и унијети шећера много више него што је здраво.

5. Грануле

Грануле имају веома пуно шећера и масти и, иако су укусна намирница која дјелује да је потпуно здрава, није баш тако. Заправо, немојте мислити да ће килограми отићи уколико ујутру једете неки од куповних слатких муслија.

6. Смрзнута здрава храна

Сви који су често у журби купују храну коју могу угријати на брзину у микроталасној пећници. Да би имали привид да се хране здраво купују оне који на себи имају наљепницу "нискокалорично" . Међутим, ту је замка! Они у себи имају много адитива, што сложићете се, није баш сјајно рјешење.

7. Сушено воће

Не све, на срећу! Кајсија, шљива, грожђе, урме и смокве су воће којима се не додаје шећер при сушењу. Манго и боровнице, с друге стране, не би требало да једете у великим количинама.

8. Вегански десерт

Ова врста десерта не садржи у себи животњске производе, али зато садржи масти и угљене хидрате. Такође, често се у веганским десертима налази кокосов шећер, који је здравији од редовног, али има исти ефекат на крвни притисак.

Шта би требало јести: свјеже воће и поврће, кувана јела и уколико баш купите куповно јело, нека оно има до 5 састојака. Водите рачуна, ипак је здравље у питању.