latinica  ћирилица
04/04/2016 |  08:25 | Аутор: Б92

Астрономи на прагу открића велике тајне свемира

Ово је прва звијезда која умире у познатом дијелу свемира, а која није обавијена дебелим слојем водоника и хелијума које звијезде испуштају када остану без "горива" и када почну да умиру.
Звијезда "прожире" планету (илустрација) -
Звијезда "прожире" планету (илустрација)

Недавно је у галаксији далеко од наше откривена малена звијезда, такозвани "бијели патуљак". Звијезда се састоји углавном од материје која не садржи електроне у себи, а њен сјај понекад је већи и од 100 сунчевих.

Астрономи вјерују како ће "бијели патуљак", службеног назива Докс, који се налази у сазвежђу Драко који је око 1200 свјетлосних година удаљен од наше галаксије, а чија је атмосфера састављена од 99.9 одсто кисеоника, открити ток еволуције звијезда.

Ово је прва звијезда која умире у познатом дијелу свемира, а која није обавијена дебелим слојем водоника и хелијума које звијезде испуштају када остану без "горива" и када почну да умиру.

Познато је да звијезде нестају тако што пропадају саме у себе, што доводи до загријавања које пак погодује ширењу велике количине гасова.

Након кључања остану врућа, густа, језгра звијезде коју онда називамо "бијелим патуљком". Такве звијезде обично имају атмосферу у којој доминирају водоник и хелијум, као и гасови који плутају на врху атмосфере звијезде и стварају дебели слој који блокира наш поглед у њихову унутрашњост.

Астрономи из Бразила и Њемачке открили су "бијелог патуљка" који не садржи ни водоник ни хелијум, што ће им омогућити лакше проучавање језгра звијезде која неогрнута гасовима, пружа јединствен поглед на живот звјезданог тијела у његовим завршним фазама постојања.

Нова открића

Управо би овај "бијели патуљак" могао промијенити досадашња сазнања о еволуцији звијезда и открити шта се догађа када звијезда умире.

- Нашли смо само једну овакву звијезду и због тога је ово откриће врло риједак догађај. Ова ће нам звијезда пружити могућност извођења тестова ради откривања еволуцијског пута бијелих патуљака - рекао је професор Кеплер де Соуза Фило Оливеира с Универзитета Рио Гранде до Сул у Бразилу, који је водио истраживање.

Истраживачи нису сигурни због чега се Докс својом структуром толико разликује од осталих мртвих звијезда, али имају пар теорија. Једна могућност је да је гравитациона сила оближње звијезде на себе преузела Доксов хелијум и кисеоник.

Друга могућност је да је у звијезди, у посљедњим тренуцима, избила огромна експлозија, па је због њене јачине, заједно с плазмом у свемир избацила лакше елементе као што су кисеоник и водоник.

Звијезда Докс је откривена као дио пројекта мапирања свемира уз помоћ 2,5 метара широког оптичког телескопа, а до сада је откривено преко 32000 бијелих патуљака, преноси Индипендент.