latinica  ћирилица
01/04/2016 |  11:42 | Аутор: Агенције

Како до "плочица" без иједног урађеног трбушњака? (ВИДЕО)

Лу Шулер, један од аутора књиге "The New Rules of Lifting for Abs", није урадио ниједан трбушњак у протеклих 10 година.
Спорт - Фото: Screenshot/YouTube
СпортФото: Screenshot/YouTube

"Трбушњаци свих врста имају за циљ да мишиће абдомена учине већим", каже он. "Међутим, сви ми имамо те мишиће. Мој син је имао "плочице" током дјетињства, а да никад није урадио ни један трбушњак. Само је био мршаво, активно дјете", каже Шулер.

Није никаква вијест да је исхрана пресудан фактор за изглед стомака, али већина људи не увиђа да најефикасније вјежбе за мишиће абдомена нису трбушњаци. Штавише, те вјежбе могу донијети више штете него користи.

Према студији објављеној у часопису "Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy", вјежба са фитнес лоптом (демонстрирана је у приложеном видеу), даје много боље резултате од безбројних трбушњака.

То је обична варијација на тему такозваног издржаја (или “даске"), која учвршћује мишиће абдомена, али и кукова и омогућава више експлозивности и ефикасности при вјежбању.

Такође, студије су показале да је поменута вјежба с лоптом око 25 одсто ефикаснија од трбушњака.

Издржај је много тежа вјежба него што на први поглед дјелује. Ипак, стицањем снаге, можете лако повећавати трајање извођења вјежбе и то пред огледалом, како бисте били сигурни да правилно радите вјежбу.