latinica  ћирилица
01/04/2016 |  09:22 ⇒ 19:37 | Аутор: Агенције

Пет најбољих медијских шала за 1. април

Поводом свјетског дана шале сајт "Museumofhoaxes" објавио је листу најбољих и најуспјешнијих шала којима су медији протеклих година преварили и насмијали публику.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

1. Берба шпагета у Швајцарској (1957)

У емисији “Панорама“ коју је емитовао Би-Би-Си, првог априла је објављено да, због благе зиме и скоро потпуног истребљења штетних инсеката шпагети-жижака, швајцарски фармери могу да уживају у богатој берби шпагета.

Уз причу је приказана слика наводних швајцарских сељака који са дрвећа скидају гомиле шпагета. Многи гледаоци су звали Би-Би-С и питали како могу сами да узгајају своја дрвећа шпагета.

2. Сјајни бацач из тибетанског манастира (1985)

Магазин "Спортс Илустрејтед" објавио је причу о бејзбол играчу почетнику који баца лоптицу брзином већом од 270 километара по сату, што је за 104 километра по сату већа брзина од дотадашњег рекорда. Овај бацач по имену Сид Финч требало је да наступи за тим Њујорк Метса, иако никада раније није играо бејзбол.

Он је наводно усавршио “умјетност бацања“ у тибетанском манастиру. Обожаваоци клуба су били одушевљени причом и тражили су од магазина још информација о новом играчу.

3. Инстант телевизија у боји (1962)

У Шведској је 1962. године постојала једна телевизија и програм емитовала у црно-бијелој боји. У једној вијести је објављено да гледаоци могу лако да гледају програм у боји, захваљујући новој технологији. Све што је требало да ураде јесте да преко екрана ставе најлонске чарапе.

4. “Тако Бел“ купио Звоно слободе (1996)

Компанија “Тако Бел“ објавила је да је купила Звоно слободе, чувени споменик и један од симбола америчке независности, и том приликом га преименовала у “Тако Звоно слободе“.

Стотине људи је назвало Национални историјски парк у Филаделфији, гдје је Звоно било смјештено, како би изразило свој бијес. Компанија је тек неколико сати касније објаснила да се ради о шали.

5. Острво Сан Сериф (1977)

Британски лист “Гардијан“ објавио је причу на седам страна о острвској држави Сан Серф. Држава се наводно састојала од неколико острва, која су формирала облик тачке и запете. Два највећа острва су се звала Апер кејс и Лоуер кејс.

Главни град је био Бодони, а генерал Пика је био предсједник. Многи су се распитивали о тој држави, не примјетивши да су сва имена у вези са њом заправо термини из типографије.