latinica  ћирилица
31/03/2016 |  19:42 | Аутор: Б92

Појаву депресије не узрокују гени

Најновије научно истраживање показало је да на ово здравствено стање највише утиче животно окружење.

Експерименти спроведени на лабораторијским мишевима показали су да је код великог броја јединки, предоређених за борбу с депресијом, забиљежено боље здравствено стање након подвргавања мишјем еквиваленту психотерапији.

Научници су установили да постоје двије различите врсте депресије, а ново откриће у будућности би могло да утиче на настанак бољих третмана против депресије у оквиру психотерапије, наводе стручњаци са Медицинског факултета Фајнберг Нортвестерн универзитета у Чикагу.

Истраживање, објављено у магазину Translational Psychiatry, могло би да буде од велике користи особама које сматрају да су рођене са предиспозицијама за настанак депресије на основу забиљежених случајева у породичној историји.

Научници су током истраживања покушали да утврде може ли психотерапија на било који начин да помогне депресивним мишевима. Они су животиње премјестили у веће кавез, испуњене великим играчкама, који су на крају личили на 2мишји Дизниленд".

Након мјесец дана установљено је да је нова средина драматично ублажила депресивно понашање мишева, пише "Индепендент".

Ова група, заједно с контролном групом, затим је подвргнута новом тесту.

Мишеви су стављени у акваријум напуњен водом и праћена је њихова реакција.

Мишеви из прве групе мирно су плутали по води, док су мишеви из контролне групе испољавали знаке очаја – енергично су пливали по акваријуму, непрестано тражећи излаз.

Након накнадно проузрокованог стреса, биомаркери у крви узнемирених мишева попели су се са нивоа карактеристичних за одсуство депресије на нивое присутне код генетски депресивних мишева.

Научници ће даљим експериментима покушати да открију да ли су запараво биомаркери главни узрок промјена у понашању мишева које се јавља као одговор на измјене у окружењу.