latinica  ћирилица
30/03/2016 |  16:16 | Аутор: Агенције

Твитер може да вам помогне да оставите цигарете

Ново истраживање је показало да програм интервенције заснован на коришћењу Твитера може да буде подједнако дјелотворан као и традиционалне методе остављања пушења.
Цигарете - Фото: РТРС
ЦигаретеФото: РТРС

Финансиран од стране Националног института за здравље, пројекат који су спровели истраживачи са универзитета у Калифорнији имао је за циљ да испита како вршњачка интеракција на друштвеним мрежама утиче на људе који покушавају да оставе пушење.

Резултати су показали да је 40 одсто људи који су користили програм који се зове "Tweet2Quit", пријавило престанак пушења у трајању од преко 60 дана, у поређењу са 20 одсто људи који су користили традиционалне методе.

"Tweet2Quit", успоставља мале групе подршке на Твитеру чији учесници свакодневно добијају поруке које их охрабрују да се укључе у онлајн дискусију. На примјер, стигне им питање: “Шта ћеш урадити као осјетиш велику потребу да запалиш цигарету?“

Истраживачи су рекли да резултати потврђују да су групе за подршку на друштвеним мрежама веома драгоцјене у помагању одвикавања од пушења, а сама студија указује на потенцијални значај друштвених мрежа као ефикасног средства за интервенисање у разним проблемима.