latinica  ћирилица
30/03/2016 |  15:34 | Аутор: Агенције

Свака четврта коцка леда није здравствено исправна

Свака четвртка коцка леда за расхлађивање пића у швајцарским баровима, кантинама и ресторанима не испуњава законске здравствене стандарде и садржава фекалне бактерије попут ешерихије, показало је истраживање које је спровела задруга хемичара швајцарских кантона (ВКЦС).
Лед - Фото: илустрација
ЛедФото: илустрација

Резултате хемијске анализе леда из барова широм Швајцарске према студији која ће ових дана бити и сужбено публикована објавио је лист "SonntagsBlick".

Анализа је показала да 26 одсто узетих узорака није било хемијски и здравствено исправно јер су у леду пронађене бактерије као што су Е.коли, псеудомонас и ентерококи, а они могу да изазову гастроинтестиналне проблеме.

Предсједник задруге швајцарских хемичара Отмар Дефлорин каже да ти резултати указују на нехигијенске услове рада апарата за прављење леда који се често држе у подрумима, и лоше одржавају и чисте, а не на упитан квалитет воде.

Против одговорних угоститеља чији лед није прошао на испиту неће бити поднијете пријаве, због оцјене да количине нађених бактерија нису угрозиле здравље оних који су их с ледом конзумирали. Међутим, с тиме се не слаже једна од водећих швајцарских задруга за заштиту потрошача.

Бактерије су нађене у количинама које можда нису здравствено опасне за здраве особе, али могу изазвати озбиљне болести код особа с ослабљеним имунитетом, рекла је директорка те задруге Сара Сталдер.

Она предлаже да швајцарски конобари и бармени убудуће ледену коцку у пиће стављају само на изричиту жељу госта, а не аутоматски и без питања, како то често раде.

- Кад платиш храну и пиће, очекујеш да је све савршено хигијенски исправно - додала је Сталдер.