latinica  ћирилица
28/03/2016 |  19:55 | Аутор: РТС

Експериментална вакцина против денга грознице потпуно ефективна

Експериментална вакцина против денга грознице, ТВ003, показала се ефективном код свих пацијената који су учествовали у клиничким испитивањима на америчком Националном институту за алергије и инфективне болести.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Током испитивања, 21 пацијент вакцинисан је са ТВ003, док је 20 примило плацебо. Шест мјесеци касније вратили су се да намјерно буду инфицирани благим обликом денга грознице типа 2.

Сваки од 21 члана групе на којој је коришћена вакцина био је заштићен од грознице, док су свих 20 пацијената из плацебо групе заражени. Модификована верзија ове вакцине сада се развија у покушају да третира вирус зика.

ТВ003 је "жива" вакцина, односно, попут оних за морбиле или грип, и садржи изузетно ослабљен вирус против кога је осмишљена да се бори. Требало би да штити од сва четири типа денга грознице.

Волонтери који су је примили искусили су само благе ефекте, попут мањих осипа, који су једва били примјетни и нестали су у распону од пет до десет дана. Сви примаоци успјешно су развили антитијела против денга грознице.

Вирус денга грознице близак је вирусу зика, а главни начин њиховог преношења су комарци. Постоје четири главна серотипа денга грознице, односно соја који се могу разазнати по њиховим површинским ћелијским антигенима.

Денга вирус распрострањен је у тропским и суптропским регионима, укључујући простране дијелове Африке, Централне и Јужне Америке, Азије и Кариба.