latinica  ћирилица
24/03/2016 |  11:09 | Аутор: Вечерње новости

Да ли и вас у посљедње вријеме боли желудац?

Промјене времена и начина исхране активирају гастритис. Поред алергена из хране, проблеме са варењем у ово доба године изазивају и честе вирусне инфекције и употреба појединих лијекова...
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Доласком прољећа активирају се болести желуца, прије свега гастритис и улкусна болест. Смјена годишњих доба утиче на хормонску равнотежу и на појачано лучење киселине. Посљедица тога су симптоми: мучнина, гађење, понекад повраћање, тупи болови.

У прољеће су честе и вирусне инфекције, као што је грип, када се употребљавају лијекови за снижавање температуре ("аспирин", лијекови против реуматских болести), који, такође, изазивају посебну врсту такозваних медикаментозних гастритиса. Овоме треба додати и лијекове против остеопорозе који се широко употребљавају, нарочито у старијем животном добу. Такође је и повећан број инфекција цревног тракта које обухватају и желудац па се самим тим повећава и број инфективних упала желуца.

Према ријечима др Гордане Крамарич Кујовић, гастроентеролога у Војномедицинској академији, у развоју желудачних тегоба велику улогу има и промјена исхране:

- Од зимске која је богата конзервираном храном са штетним нитратима и мастима, прелази се на лаганији тип исхране која може бити и "мач са двије оштрице". Почев од већ класичних алергена, типа глутена, који се налази у пшеници, ражу, јечму, овсу, на прољеће се појављује група потенцијално штетних материја као што су алергени у целеру или свјежој риби. Класични алергени у храни који оштећују желудац су још и јаја, млијеко, соја, орах, кикирики, сенф.

Симптоме појачавају наслиједна предиспозиција и стил живота: неуредна и преобимна исхрана, прескакање оброка нарочито доручка, пушење, прекомјерно пијење алкохола, употреба психоактивних супстанци, стрес, који је уобичајени пратилац свакодневног живота.

"Гастритиси могу бити удружени са другим обољењима као што су аутоимуне болести или бити посљедица враћања жучног садржаја", објашњава др Крамарич Кујовић.

Симптоми гастритиса и чира могу да буду слични. Код упале желуца то су најчешће мучнина, гађење, повраћање, надимање, тупи болови, ретко могу бити праћени црном столицом, тзв. акутни ерозивни гастритиси.

По дужини трајања, гастритиси се дијеле на акутне, који трају три до седам дана, и хроничне, који трају годинама, као што су гастритиси изазвани инфекцијом хеликобактер пилори. Лијечење се, каже наша саговорница, своди на дијеталну исхрану, избјегавање штетних намирница, кафе и зачина који и те како могу да провоцирају погоршање.

"Препоручује се исхрана подијељена на пет оброка дневно. Намирнице не треба да буду ни сувише хладне, ни сувише топле, нити превише зачињене. Требало би користити више маслиново уље, бијело месо, барен кромпир, пиринач, банане", наводи др Кујовић.

Код чира на желуцу бол је јак, погоршава се након узимања хране, често се јављју повраћање мучнина и губитак тјелесне масе. Теже компликације су крварење са црном столицом, као талог кафе, или повраћањем, свјеже крви. Слични су симптоми и код чира на дванаестопалачном цријеву, само што се бол јавља обично ноћу, буди болесника из сна, на узимање хране се олакшава, компликације су такође крварење. Код обје врсте улкуса тешка компликација је и пуцање чира и изливање садржаја у трбушну дупљу.

"Препоручује се редовна контрола, а нарочито биопсија желудачне слузнице код желудачних улкуса који дуже трају, нарочито оно који су изазвани инфекцијом хеликобактерије пилори, као и код хроничних атрофичних гастритиса који имају велики малигни потенцијал", напомиње др Кујовић.