latinica  ћирилица
23/03/2016 |  15:20 | Аутор: Независне

Четири биљке које су природни лијекови против болова

У данашње вријеме се све више користе лијекови против болова.
Љута паприка (фото: www.coolinarika.com) -
Љута паприка (фото: www.coolinarika.com)

Ови лијекови садрже супстанце које повећавају ризик од добијања срчаног и можданог удара, а многи се питају која је онда сврха употребе лијекова против болова.

Међутим, не морате у потпуности избјегавати средства за умањивање болова. Представљамо вам четири биљке које имају ефекат ослобађања од болова као и многи лијекови, само што су наравно безопасне и здраве и можете их користити свакодневно.

1. Чили: Чили папричице садрже састојак капсаицин, за кога је доказано да се одлично бори против упала и бола. Овај састојак је толико ефективан, да се 2011. у продаји нашао и фластер против болова са овим састојком. Међутим, није обавезно купити тај фластер да бисте користили овај састојак да ублажите болове.

Како да их искористите: Направите пасту од чилија у праху и воде. Умасирајте добијену смјесу на болне и упаљене мишиће. Кожа ће вам одреаговати можда са црвенилом, али све док не боли или пече - неће вам оштетити кожу. У неколико минута, требало би да осјетите олакшање. Чили је нарочито ефективан у борби против надутости, упала и болова у зглобовима.

2. Камилица: Једињења камилице дјелују на кожу дјелују умирујуће и чине је глатком. Камилица је ефективна у отклањању мањих главобоља и других болова. Студија из 2010. године је објавила да је камилица одлична за уклањање болова изазваним хемороидима, артритисом, чиром, менструалним боловима и ранама.

Како да је искористите: Направите јаку “супу“, тако што ћете додати врелу прокувалу воду преко листова камилице. Пустите смјеси да одстоји 24 сата, а након тога уз помоћ мекане тканине наносите течност камилице на дијелове тијела, захваћене болом. Можете такође додати и мало листова камилице или кесице чаја у топлу воду за купање у којој ћете се купати један сат.

3. Каранфилић: Каранфилић се већ дуго користи као састојак за уклањање денталних болова. Каранфилић има мјешавину антиупалних и антибактеријских састојака које га чине идеалним за уклањање зубобоља. Студија из 2006. године је показала да уље каранфилића има већу ефектност за уклањање болова него бензокаин.

Како да га искористите: Разблажите есенцијално уље каранфилића са било којим биљним уљем (сунцокретовим, маслиновим,...) у односу 1:10. Када осетите да вас предео у који сте ставили голица и да је опуштен, то значи да каранфилић делује. Ако немате есенцијално уље каранфилића, можете направити пасту од млевеног каранфилића са водом и нанести је на болни дио тијела.

4. Лаванда: Лаванда је биљка која представља смиреност и срећу. До недавно се није знало да лаванда има и ефекат смањења болова.

Како да је искористите: Једну кап лавандиног уља употребите код уједа инсеката; умасирајте есенцијално уље лаванде у болне мишиће за тренутно опуштање. Године 2013., проучаван је ефекат есенцијалног уља лаванде за уклањање постоперативних болова након царског реза. У једној болници су жени након царског реза, дали да удише лавандино есенцијално уље и резултат је био одличан. Болови су јој били мањи, а њено цијело тијело опуштеније.