latinica  ћирилица
21/03/2016 |  10:30 | Аутор: Б92

Биолошка веза између зике и микроцефалије

Докази су свакога дана све снажнији да зика вирус изазива озбиљне деформитете када се труднице заразе вирусом.
Зика вирус узрок микроцефалије - Фото: AP
Зика вирус узрок микроцефалијеФото: AP

У лабораторији на Институту за биоинжењеринг Универзитета Џонс Хопкинс у Балтимору, научници вриједно раде већ мјесец дана како би открили на који начин зика вирус утиче на ћелије мозга.

- У студији смо поставили једноставно питање. Које ћелије су осјетљивије на зика вирус? - наводи Гуо Ли Минг.

Од прошле године, када се зика вирус појавио у Бразилу, више од пет хиљада беба рођено је са абнормално малим главама и могућношћу озбиљног заостатка у развоју.

То стање назива се микроцефалија. Оно што је заједничко овим бебама је то да су у неком периоду трудноће њихове мајке биле инфициране вирусом зика. Од тада, научници се труде да открију зашто и како зика вирус погађа мозак у развоју и када је фетус најосјетљивији.

На универзитету Џонс Хопкинс и Универзитету Флориде истраживачи су проучавали шта се догоди када се зика вирус стави заједно са ћелијама које формира људски мозак. То су матичне ћелије и развијеније неуралне ћелије. Истраживачи су установили да зика вирус реагује на два различита начина.

- Као прво, он ће уништити неке неуралне ћелије које су одговорне за формирање дијелова мозга и такође, успориће раст неуралних ћелија ако нису још мртве - каже Гуо Ли Минг.

Они су такође установили да вирус присваја ћелије и користи њихову способност да се размноже да би направио своје копије. Минг каже да је потребно још рада да би се доказало да је зика вирус директно одговоран за микроцефалију. Тај посао могао би да укључи и сличну студију у којој би био коришћен тродимензионални модел који је ближи начину на који се мозак заправо развија. Научници са оба универзитета сада сарађују на другој студији.

- Друга ствар коју би хтјели да урадимо је да видимо да ли можемо да пронађемо начине да блокирамо улаз зики или њен утицај на ћелије.

Спречавање вируса или проналажење начина да се спречи да оштети ћелије мозга, могло би да учини да зика вирус буде много мања пријетња него што је сада.