latinica  ћирилица
18/03/2016 |  17:42 | Аутор: СРНА

УКЦ РС: Извршена 23. трансплантација бубрега

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци данас је успјешно урађена 23. трансплантација бубрега, саопштено је из ове установе.
УКЦ Бањалука: Урађен сложени оперативни захват - Фото: РТРС
УКЦ Бањалука: Урађен сложени оперативни захватФото: РТРС

Трансплантирани пацијент је лице чији су иницијали К.З. /34/, а донор је мајка К.М. /54/.

Највећи дио преоперативне припреме пацијената урадили су љекари овог центра у Одјељењу нефрологије Клинике за унутрашње болести.

У саоштењу се наводи да се у припреми трансплантације користила техника за размјену налаза путем видео конференције са Војно-медицинском академијом у Београду, што подразумијева заједничко разматрање медицинске документације и доношење одлуке о извођењу процедуре.

Прва трансплантација урађена је прије више од четири године у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци уз помоћ тима из Војно-медицинске академије, који све вријеме учествује у процесу едукације кадра у овом бањалучком центру.

До сада су све трансплантације прошле без компликација, додаје се у саопштењу.

Из Универзитетског клиничког центра Српске наводе да је оперативни захват извео устаљени трансплантациони тим Центра уз супервизију љекара са Војно-медицинске академије Београд.

"Овим путем смо још једном потврдилии нашу спремност да усавршавањем вјештина и стицањем нових знања станемо раме уз раме са реномираним установама у региону", додаје се у саопштењу.