latinica  ћирилица
15/03/2016 |  18:54 | Аутор: vecernjenovosti

Љековито црно пиво

У малим, љепљивим зрнцима хмеља налази се ензим ксантохумол, новооткривени састојак, за кога њемачки стручњаци тврде да је изузетно благотворан по здравље...
Црно пиво - Фото: Wikipedia
Црно пивоФото: Wikipedia

Након истраживања су установили да је јачи антиоксиданс од витамина Е, са израженим антиканцерогеним својствима. Тренутно се врше додатна испитивања о дејству црног пива на малигне ћелије, јер га оно садржи више од свијетлог.

- Ксантохумол организму помаже да се ослободи канцерогених материја, а функционише тако што омета дјеловање цитохрома П-4, који могу да активирају канцерогени процес. Истовремено, помаже у елиминацији канцерогених материја, заустављајући раст тумора у раној фази. Пиво, посебно тамно, ускоро би могло да постане и лијек, а не само задовољство - истакао је др Вернер Бек, стручњак за технологију пива.

Похвале црном пиву упућују и стручњаци америчког Националног института за здравље. Они тврде да у умјереним количинама смањује ризик од тромба јер снижава лош холестерол и повећава доба. Садржи и бета глукане, растворљива влакна која штите срце. Такође је добар извор витамина Б6 и Б12, као и фолата.