latinica  ћирилица
15/03/2016 |  15:58 | Аутор: СРНА

Обратити пажњу при припреми, руковању и чувању хране

Агенција за безбједност хране БиХ препоручила је свим потрошачима да се, с циљем превенције обољења која се преносе путем хране, при припреми, руковању и чувању хране придржавају препорука надлежних институција и да обрате пажњу на садржај декларације и органолептичка својства производа.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Поводом 15. марта, Свјетског дана права потрошача, Агенција је истакла да је заштита здравља и интереса потрошача примарни циљ свих њених активности.

"Прописи о храни које Агенција континуирано припрема у сарадњи с надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, а досад их је донесено и објављено око 140, усмјерени су на заштиту интереса потрошача и осигуравају темељ за информисање потрошача прије избора прехрамбених производа које ће конзумирати", саопштено је из Агенције.

Циљ ових прописа, како се наводи, јесте спречавање нечеститих или обмањујућих поступака, патворења прехрамбених производа и свих других поступака који могу довести потрошача у заблуду.

Агенција, као контакт тачка међународних система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње, у сарадњи с надлежним инспекцијским органима у БиХ континуирано и правовремено предузима мјере отклањања или минимизирања ризика поријеклом из хране у случају запримљених информација о здравствено неисправној храни на тржишту БиХ.

С циљем заштитите здравља потрошача у БиХ кроз утврђивање нивоа остатака пестицида и њихових метаболита у храни биљног поријекла, те провјере усклађености с прописима који одређују највеће нивое остатака пестицида, Агенција и ове године, у сарадњи с надлежним ентитетским, кантоналним и инспекцијским органима Брчко дистрикта БиХ, планира спровести Програм контроле остатака пестицида у и на храни биљног поријекла у БиХ, наводи се у саопштењу.