latinica  ћирилица
14/03/2016 |  10:09 ⇒ 10:12 | Аутор: Агенције

Мајстор игре го успио да побиједи компјутер!

Свјетски шампион у игри го, једној од најсложенијих игара на свијету, успио је да надмудри вјештачку интелигенцију и побиједи "Гуглов" компјутерски програм "Aлфаго" у игрању древне кинеске игре.
Игра го - Фото: илустрација
Игра гоФото: илустрација

Јужнокорејски мајстор у игрању гоа, Ју Чанг Хјук, након побједе је открио да је коначно успио да пронађе слабост у софтверу и на тај начин побиједи машину.

„Ова побједа ми значи толико да је не бих мијењао ни за шта на свијету“, уз осмијех је прокоментарисао свјетски шампион.

Играч гоа, 49-годишњи Јужнокорејац навео је да вјештачка интелигенција није успјела адекватно да реагује на његове неочекиване потезе, што је доказ да машина не може да се носи с изненађењима.

Данашњи пораз показује да има још простора за унапређивање компјутерског система Алфаго. Ово је други од три планирана меча између човјека и машине. У првом дуелу јужнокорејски шампион Ли Седол је изгубио.

Побједник осваја награду у износу од милион долара која ће бити донирана у хуманитарне сврхе.

У игри го може се повући више потеза него што постоји атома у универзуму, броја који представља изазов и за најмоћније рачунаре на свијету, саопштено је из компаније „Гугл“ прије почетка такмичења.

Рачунарски систем креирао је „Гугл“, односно његов лондонски огранак за вјештачку интелигенцију, „Дип мајнд“.

Врхунски играчи гоа ослањају се на интуицију када бирају неку од скоро бесконачног броја позиција на табли, што је представљало тежак изазов за изазивача у другом углу ринга.

Стручњаци за вјештачку интелигенцију су предвиђали да ће бити потребно макар десет година да компјутери побиједе шампионе у гоу, али се то промијенило када је алфаго прошле године савладао европског шамиона у тој игри.

Го је игра за коју кажу да је настала двије хиљаде година прије нове ере у Кини. Играчи с бијелим и црним жетонима настоје да заузму што већу територију на површини која има 361 поље, уз безброј могућих комбинација.

Стотине хиљада људи пратило је дуел човјека и машине на телевизији и Јутјубу.