latinica  ћирилица
09/03/2016 |  12:55 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

У Српској повећан број обољелих од глаукома (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да број обољелих од глаукома у Српској расте, као и да постоје одређени застоји када је ријеч о оперативним захватима, што би се требало убрзо ријешити.
Бањалуак - УКЦ - Богданић - Фото: СРНА
Бањалуак - УКЦ - БогданићФото: СРНА

Он је новинарима у Бањалуци поводом обиљежавања Свјетске недјеље борбе против глаукома рекао да Српска располаже одговарајућим људским и материјалним ресурсима када је у питању лијечење овог обољења.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Мирко Станетић рекао је да ова здравстена установа има све услове за лијечење оваквог обољења, те да им је циљ повећати број љекара.

"Наш циљ је да се болест открије у што ранијој фази, а услови у УКЦ су знатно бољи него раније", додао је Станетић.

Начелник Клинике за очне болести у УКЦ Бањалука Милка Мавија рекла је да у Бањалуци има 10.000 пацијената који болују од глаукома, те да не постоје подаци о броју обољелих у Српској, али ни да много богатије земље попут Шведске немају такав регистар, што је циљ УКЦ-а у наредних пет година.

Она је додала да сви пацијенти који не лијече глауком остају без вида, те су веома битни превентивни прегледи.

"Симптоми се испољавају код веома малог броја пацијената у облику акутног бола ока који се шири, са тешким главобољама и повишењем очног притиска, док су код већине симптоми веома нејасни кроз неодређени замор и пецкање у очима", појаснила је Мавија.

Она је додала да се први прави офталмолошки преглед мора обавити са 40 година, јер је та популација најугроженија.

Глауком је једно од најчешћих офталмолошких обољења које, уколико се на вријеме не открије и не лијечи, доводи до неминовног сљепила.

Ове године, као и претходних, Клиника за очне болести УКЦ Републике Српске заједно са Удружењем офталмолога Републике Српске од 7. до 13. марта обиљежава Свјетску недјељу борбе против глаукома.