latinica  ћирилица
07/03/2016 |  19:21 ⇒ 19:28 | Аутор: Агенције

Симптоми анемије

Можда вам се чини као да сте увијек уморни? Вјероватно то приписујете ужурбаном животном ритму, али можда је проблем у нечем другом – можда сте малокрвни.
Симптоми анемије -
Симптоми анемије

Црвена крвна зрнца имају важан посао – преносе кисеоник широм организма. Ако сте малокрвни, то значи да вам је број црвених крвних зрнаца премали или да она у себи немају довољно хемоглобина (протеина богатог гвожђем због којег је крв црвена).

Анемија је попут температуре – знак да нешто није у реду с организмом. Зараза неке врсте најчешће је кривац за температуру, али анемија може имати низ различитих узрока.

Најједноставнији разлог за малокрвност је недостатак гвожђа у организму. Ако је у томе проблем, треба само да повећате унос хране богате гвожђем.

Већина људи није ни свјесна своје анемије

Умор је један од знакова анемије, али у почетку свакако не мора бити изражен. Анемија с временом може постати озбиљан проблем и изазвати немоћ, као и изразити умор. То је зато јер срце мора да ради јаче како би наставило да пумпа задовољавајућу количину крви која доводи кисеоник тамо гдје је потребан.

Остали знакови анемије су вртоглавица, главобоље, губитак осјећаја у екстремитетима, ниска тјелесна температура, бљедило, појачан рад срца, болови у грудима, раздражљивост и тешкоће са дисањем.

Анемија је чешћа код жена, али озбиљнија код мушкараца

Малокрвност је прилично честа код жена због менструације или трудноће, али не би требало да се занемарује. Код мушкараца је малокрвност увијек знак здравственог проблема.

Вегетаријанци не морају нужно бити слабокрвни

Месо није једини извор гвожђа. Све зелено поврће, као и пасуљ, сочиво, тофу и воће попут грожђа или марелица могу бити квалитетан извор гвожђа. Наравно, црвено месо, риба, јаја и млијечни производи знатно су богатији гвожђем.

Ако исхрани додате броколи, наранџе, јагоде или било шта богато витамином Ц, то ће појачати унос гвожђа из намирница које једете.

Кафа омета апсорпцију гвожђа

Сви они који претјерују са кафом отежавају унос гвожђа. Ако узимате таблете са гвожђем по препоруци љекара, немојте пити кафу барем сат-два након њих.

Немојте се сами лијечити

Интернет је брз и једноставан извор информација, али кад је здравље у питању, најпаметније је посавјетовати се са љекаром, а не доносити закључке на основу неколико прочитаних чланака. На примјер, узимање гвожђа у облику таблета може бити опасно ако немате мањак тог елемента у тијелу.

Љекар ће вам извадити крв и у лабораторијском налазу видјети ако нешто није у реду. Немојте се сами напамет лијечити.