latinica  ћирилица
07/03/2016 |  10:44 ⇒ 12:16 | Аутор: Б92

Шта ће се десити ако једете јаја сваки дан?

Јаја су одличан извор аминокиселина, гвожђа и антиоксиданата, а могу се припремати на различите начине.

Тијело самостално производи 11 есенцијалних масних киселина, неопходних за правилно функционисање организма. Међутим, тијелу је потребно још 9 есенцијалних масних киселина, а њих можемо пронаћи у јајима. Мањак тих 9 есенцијалних масних киселина може узроковати губитак мишићне масе, ослабљен имуни систем, хронични умор и лош изглед коже и косе.

Јаја регулишу ниво холестерола

Једно јаје садржи око 200 милиграма холестерола, али то не значи да су јаја лоша за вашу крвну слику. Наиме, истраживања су показала да јаја могу смањити ниво лошег (ЛДЛ) холестерола и повећати ниво доброг (ХДЛ) холестерола.

Јаја јачају имунолошки систем

Једно до два јаја дневно могу помоћи у борби против инфекција. Јаја су јако добар извор селена, минерала који је неопходан за правилно функционисање имуног система и регулацију нивоа хормона штитне жљезде.

Јаја побољшавају когнитивне функције

Јаја садрже холин, једињење које има позитивно дјеловање на когнитивне функције. Истраживања су показала да мањак колина повећава ризик од настанка неуролошких поремећаја, слабљења когнитивних функција, деменције и Алцхајмерове болести.

Јаја побољшавају здравље зуба и костију

Најбољи извор витамина Д су сунчеви зраци и неке намирнице, међу којима су и јаја. Витамин Д је неопходан за правилан раст и развој зуба и костију. Подстиче апсорпцију калцијума који је неопходан за правилно функционисање срца, дигестивног система и метаболизма.

Јаја побољшавају здравље и изглед коже

Витамини Б комплекса су неопходни за здравље и љепоту коже и косе. Такође побољшавају здравље јетре и очију. Јаја су одличан извор витамина Б комплекса, нарочито витамина Б2 и Б12. Истраживања су показала да су витамини Б комплекса важни за правилно функционисање нервног система и побољшавају когнитивне функције.

Јаја штите здравље очију

У саставу јаја проналазимо 2 антиоксиданта, лутеин и зеаксантин, који штите здравље очију и побољшавају вид. Ови антиоксиданти могу смањити ниво од настанка болести очију, као што су макуларна дегенерација и катаракта.

Јаја подстичу мршављење

Јаја су одличан избор за доручак јер брзо стварају осећај ситости. Регулисаће апетит, ублажити жудњу за грицкалицама и смањити вјероватноћу од преједања касније у току дана. Истраживања су показала да особе које доручкују јаја уносе мањи број калорија током дана.

Јаја смањују ниво стреса и ублажавају анксиозност

Есенцијалне аминокиселине које проналазимо у саставу јаја директно утичу на ментално здравље. Оне регулишу производњу и ослобађање серотонина, неуротрансмитера заслужног за добро расположење, смиреност и опуштеност.