latinica  ћирилица
04/03/2016 |  17:45 ⇒ 18:06 | Аутор: 24.info

Насред океана настала пустиња

Група морнара присуствовала је задивљујућем тренутку рађања острва насред океана, након што је дошло до ерупције подземног вулкана.

Посада брода "Маикен" пловила је јужним Пацификом близу острва Вава у Тонги када је примијетила да је вода у даљини попримила чудну боју. У тренутку док су се приближавали, море се мистериозно претворило у стијену.

Убрзо, копнена маса је, како је један од чланова посаде описао, прокључала из океана попут Сахаре са заталасаним пјешчаним динама докле год поглед сеже.

Посада је забијележила овај феномен серијом изванредних фотографија док су пловили кроз ту формацију како би је истражили.

Нису се искрцали на обалу, али су у једном тренутку били опкољени огромним каменим сплавовима.

- Погледали смо испред нас и као да је одједном нестало море. Изгледало је као Сахара са непрегледним таласима пијеска - изјавио је шведски морепловац Фредрик Франсон за магазин Дискавер, присјећајући се догађаја који се одиграо још у августу 2006. године.

Оно што у том тренутку нису знали је да је само неколико километара одатле дошло до ерупције подземног вулкана, чији је епилог био настанак копна.

- Видјели смо стуб црног дима како се пење у небо и помислили како је то сигурно од вулкана. Тињало се и пушило, а ми смо пажљиво наставили пловидбу у том правцу. Изгледало је као гомила угља, а када се десила ерупција, видјели смо како се нови материјал пење преко њега - рекао је Франсон.

Онда су посматрали како им пред очима буквално настаје острво са сваком новом експлозијом у области у којој се налазила поводна планина.

Сматра се да се подводне ерупције вулкана дешавају неколико десетина пута годишње, али најчешће у удаљеним областима или на дубинама које су неприступачне људима. Као такав, овај догађај узбудио је научнике, међутим, док су стигли до мјеста, шест мјесеци касније, таласи су испрали већи дио тог материјала.

Сматра се да је ерупција имала трајнији утицај на животну средину привлачењем фекалија, корала, алги и шкољки. Осам мјесеци од његовог настанка дио острва таласи су однијели чак до Квинсленда у Аустралији, 3.200 километара даље.