latinica  ћирилица
28/02/2016 |  14:06 | Аутор: Агенције

Како досада скраћује живот

Досада рађа пороке, окреће људе ка алкохолу, прекомерном пушењу, дроги, касним изласцима, неумјереним оброцима, сплеткарењу... А све је то озбиљан стрес...
Досада - илустрација (betanews.com) -
Досада - илустрација (betanews.com)

Што се више досађујете, краће ћете живјети - закључак је лондонских истраживача. Они су 25 година анализирали живот више од 7.000 особа запослених у јавним компанијама и дошли до таквог податка. Испитаници који су признали да им је често досадно, имали су 40 одсто више шанси да умру до краја истраживања од оних који се нису досађивали. Разлог? Зато што досада рађа пороке, окреће људе ка алкохолу, прекомјерном пушењу, дроги, касним изласцима, неумјереним оброцима, сплеткарењу... А све је то озбиљан стрес.

Резултати су показали да су досади склоније жене и млађи мушкарци. Стручњаци са одјељења епидемиологије и јавног здравља на Универзитетском колеџу у Лондону су проучавали податке службеника старих између 35 и 55 година. Тада је откривено да је једном од десет запослених било досадно на послу током бар једног мјесеца, а да се свака друга жена пожалила на исти проблем.