latinica  ћирилица
25/02/2016 |  11:59 ⇒ 12:09 | Аутор: БЕТА

Изнад канцеларије чешког предсједника се вијориле црвене гаће (ФОТО)

Чешка полиција оптужила је умјетнике из алтернативне групе Зтоховен за изгреде, крађу и уништење туђе ствари због тога што су 19. септембра изнад канцеларије чешког предсједника Милоша Земана у дворцу Храдчани у Прагу, са јарбола скинули предсједнички барјак и умјесто њега окачили огромне црвене гаће.
Изнад канцеларије чешког предсједника се вијориле црвене гаће (Фото: Facebook/Skupina Ztohoven) -
Изнад канцеларије чешког предсједника се вијориле црвене гаће (Фото: Facebook/Skupina Ztohoven)

Умјетничка порука да се Чеси свог предсједника стиде у виду црвених дугих старинских гаћа које су се 45 минута вијориле изнад Земанових прозора може, ако суд прихвати доказе из обновљене кривичне истраге, да кошта умјетнике и три године затвора, пише данашње Право.

Тројица умјетника из те познате, контроверзне групе прерушили су се у димничаре, искористили скеле, пошто се дио замка Храдчани - сједишта предсједника Чешке реновирао, неопажено су се попели на кров, украли предсједничку заставу и на тај јарбол на пола копља окачили огромне црвене гаће. Хепенинг је првобитно требало да се рјешава у скраћеном поступку, али су судови вратили случај полицији и затражили темељну истрагу, зачуђени како то да су умјетници својим перформансом могли да направе штету на замку од скоро 3.500 евра.

(Фото: Reprofoto/Tumblr/Vimeo,Reprofoto/Twitter)

Премијер Бохуслав Соботка није осудио акцију умјетника, већ је означио као мало суровије зезање и поручио да Чешка која је дала свијету фиктивни лик Јаре Цимрмана и његов апсурдни хумор "сигурно може да издржи и једне дивовске гаћоне који се вијоре изнад Храдчана". На удару критике из канцеларије предсједника Земана нашли су се, међутим, министар одбране и министар унутрашњих послова, пошто су умјесто вицкастих умјетника у димничаре на кров могли да допру лако и прерушени и терористи, и Земаново обезбјеђење од 200 људи биће постепено повећано за додатних 40 телохранитеља.

"Полиција заиста планира појачање јединице тако да може на вишем стандарду да обезбиједи највише званичнике", потврдио је почетком седмице да ће Земан добити појачано обезбјеђење предсједников портпарол Јиржи Овчачек.

Контроверзна алтернативна умјетничка група Зтоховен која је организовала перформанс на Храдчанима, раније је успјела да "прошверцује" у онлајн пренос чешке телевизије фиктивну нуклеарну експлозију.

Фиктивна нуклеарна експлозија (Фото: Aktuálně.cz)