latinica  ћирилица
25/02/2016 |  11:20 ⇒ 11:20 | Аутор: Б92

Вода за вријеме јела доноси више штете него користи

Многи људи имају навику да пију воду током јела, међутим, нова истраживања показују да то није здраво и да доноси више штете него користи.
Вода - Фото: СРНА
ВодаФото: СРНА

- Испијање воде током јела може да учини више штете него користи. Превелика количина течности током јела може да узрокује надутост, проблеме с пробавом и спријечи правилну апсорпцију храњивих ствари - рекла је нутриционисткиња Али Милер.

Воду, наиме, не би требало пити барем пола сата прије и сат времена након јела. Уколико ипак морате да је пијете, пијте мање гутљаје. Већи гутљаји и већа количина воде попијена за вријеме јела може да разриједи резерве хлороводоничне киселине у желуцу, а она је кључна за правилну разградњу хране.

Идеалан pH желуца износи 1 до 2, а он помаже разградњи бјеланчевина, подстиче опуштање пробавних ензима, помаже апсорпцији витамина и претварању хране у раствор, што олакшава пробаву. Како не бисте нарушили овај процес, за вријеме јела било би добро попити максимално два децилитра воде у малим гутљајима.

Уколико додатно желите да поправите пробаву, порадите на дужем жвакању хране, једите кад сте опуштени и конзумирајте више горких и киселих намирница.

- Те навике стимулишу жуч и проток ензима и тако стварају идеалне услове за разградњу хране и максималну апсорпцију храњивих ствари - рекла је Милер.