latinica  ћирилица
24/02/2016 |  16:03 | Аутор: novosti.rs

Балансирајте на пилатес лопти

Док радите за компјутером можете да затегнете мишиће и истопите сувишне килограме.
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

За правилно држање тијела, бољу равнотежу и већу чврстину мишића стручњаци савјетују да у канцеларији за столом не сједите на столици, него на великој пилатес или швајцарској лопти. Уједно, она ће помоћи да утрошите сувишне калорије. Наиме, доказано је да сједењем на лопти и балансирањем испред рачунара само током једног радног дана може да се потроши најмање 360 калорија.

Док успостављате равнотежу, тијело стално мијења положај, што је добро за јачање мишића, побољшање концентрације и циркулацију. А у паузи могу да се ураде лагане вјежбе истезања које ће мишићима помоћи да постану еластичнији.

Груди

Лезите на лопту и котрљајте се све док вам леђа не буду у потпуности на лопти. Опустите бокове и главу, а руке нека лагано падну са стране. Задржите се у положају док избројите до пет.

Котрљање

Раскорачни став, нагните се напријед. Руке су испружене, а дланови на лопти. Котрљајте је у једну па у други страну гурајући груди према поду, истегните леђа и тетиве. Задржите се у положају пет удисаја.

Баланс

Подигните десну ногу, а лијеву испружите иза и подигните лопту изнад главе. Полако спуштајте лопту на под и подижите ногу због равнотеже. Мало откотрљајте лопту да бисте што више издужили тијело. Задржите се у положају пет секунди па промјените страну.

Бутине

Сједите на лопту и раширите ноге. Ослоните лактове на кољена, опустите се и истегните. За бољи ефекат лагано гурајте кољена лактовима. Задржите се у положају док избројите до пет.

Леђа

Обгрлите лопту док стојите и нагните се унапред. Лопта треба да се ослања о кољена, а руке да висе опуштено према поду. Задржите се у положају пет удисаја.

Руке

Клекните на под, а лопту подигните изнад главе. Нагните се унапред и ослоните на руке као да ћете урадити склек на лопти. Умјесто тога котрљајте лопту према себи и од себе. Понављајте док избројите до десет.

Ноге

Сједите на лопту, стопала су у ширини кукова. Испружите руке испред себе да бисте лакше одржавали равнотежу. Полагано уз удах испружите десну ногу, а с издахом је полагано спустите. Поновите другом ногом и наставите да вјежбате наизмјенично. Вјежбу поновите пет пута сваком ногом.