latinica  ћирилица
23/02/2016 |  18:50 | Аутор: Независне

Депресија родитеља може утицати на прехрамбене навике дјеце

Предшколска дјеца имају веће изгледе да дуготрајно буду избирљива по питању хране и да одбијају разне врсте намирница ако су њихови родитељи током трудноће или првих година њиховог живота патили од тјескобе или депресије, показује ново истраживање проведено у Холандији.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

"Избирљивост при јелу стварно може бити проблем за породицу", каже водитељка истраживања Лисанне де Барсе са Универзитетског медицинског центра Ерасмус МЦ у Ротердаму.

Раније се избирљивост при јелу повезивала с констипацијом, проблемима с тежином и проблемима с понашањем, наводе научници у часопису "Archives of Disease in Childhood".

"Није јасно шта утиче на избирљивост при јелу. Оно што смо знали јесте да постоји однос између тјескобе и депресије мајки и избирљивости дјеце при јелу“, каже де Барсе.

Али, научници нису знали доводи ли тјескоба и депресија мајки до избирљивости дјеце или обратно.

За потребе истраживања научници су користили податке о трудницама из Ротердама које су дјецу родиле између априла 2002. и јануара 2006.

Више од 4.700 мајки и 4.100 очева испунило је упитнике о тјескоби и депресији током трудноће и прве три године живота дјетета те о понашању дјетета за столом у добу од три и четири године.

До треће године живота око 30 посто дјеце било је избирљиво при јелу, показало је истраживање.

Научници су утврдили да су тјескоба и депресија код мајке у вријеме трудноће и прве три године живота дјетета повезане с већим ризиком за дуготрајну избирљивост дјетета.

Такође, утврдили су да повећани ризик за избирљивост при јелу није уочена само код дјеце чији су родитељи имали теже облике тјескобе него и код дјеце чији су родитељи имали блажи степен тјескобе.

“За љекаре је важно да узму у обзир да улогу у развоју избирљивости не играју само тешки облици тјекобе и депресије код родитеља", каже де Барсе.

Тјескоба код очева у првих неколико година живота дјетета такође је била повезана с избирљивошћу дјеце, утврдили су научници.

Де Барсе подсјећа да је избриљивост код дјеце нормална фаза развоја која врхунац досеже у доби од двије године и након тога опада. Али, код неке дјеце та појава опстаје.

"Што се родитеља тиче требали би се јавити доктору због тјескобе и депресије због тога што оне могу имати утицаја на њих и њихову дјецу", каже де Барсе.