latinica  ћирилица
23/02/2016 |  12:02 | Аутор: Агенције

Колико заправо ум утиче на здравље?

Идеја да ум може да врши лијечење је она која се често повезује са псеудонауком - и углавном с пуним правом. Обољели од рака не могу да оздраве само размишљањем, тако не фунцкионише ни депресија.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

С друге стране, неки људи који су добијали лијекове са плацебо ефектом, а да то нису знали, тврде, да им се стање побољшало и симптоми смањили. Очигледно је да ум и тијело раде у тандему када је ријеч о болестима, али код којих болести и у којој мјери?

Тим се питањем у својој новој књизи "Лијек: Путовање у науку ума над тијелом" бави научна списатељица Џо Марчант. Ријеч је о скептичној репортерки, иначе микробиологу, која своје радове базира искључиво на конкретним доказима.

- Здрав разум налаже да ум и тијело заједно сарађују, сви смо се упознали с тиме на разне начине. Рецимо, када вас замало удари ауто, осјећате како вам срце лупа. Константно доживљавамо искуства како наше ментално стање утиче на физиологију - рекла је Мерчант.

Међутим, кад говоримо о здрављу постављају се сва ова контроверзна питања. Постоје бројне тврдње алтернативних терапеута како се умом могу "излијечити" рак или неке друге болести, док с друге стране имамо скептике које одлучно одбацују такве тврдње и називају их глупостима.

Неке болести боље реагују на плацебо третмане него друге. Зашто је то тако?

- Сигурно да вас позитивне мисли неће излијечити од рака или других смртносних болести и да ће вам бити потребно конвенционално лијечење. Позитивне мисли вам могу помоћи да се боље носите са својим стањем и симптомима. Ум има велику улогу и у смртоносним болестима, али сигурно вас неће излијечити - рекла је Мерчант.

Својим умом и плацебо лијековима не можемо утицати на ниво холестерола или шећера у нашој крви. То је једноставно немогуће.

Међутим, оно гдје ум може да има инстантан дејство су субјективни симптоми које осјећамо попут боли, умора, мучнине и депресије, али депресије као симптома, а не болести.