latinica  ћирилица
20/02/2016 |  21:22 | Аутор: Б92

Невидљиви симптоми стреса

Лош дан у недјељи дио је савременог живота и постало је готово немогуће заобићи стрес. Међутим он дугорочно утиче на наш ум и тијело, а да тога нисмо ни свјесни.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Овај се симптом може упоредити с разбољевањем у вријеме годишњих одмора. Док радите и мислите на све те силне обавезе, као да не желите да допустите, на примјер, прехладу. Међутим када одете на одмор и тијело се опусти, болест избија на површину. Тако је и с главобољама викендом, када имате нешто више времена за себе и одмор.

Мјесечни циклус

Студија на универзитету Харвард показала је како жене под стресом теже пролазе кроз раздобље мјесечног циклуса. Стрес може негативно да утиче на хормоне и да изазове дисбаланс па жене под стресом често имају болније менструација с више грчева.

Укочена вилица

Болна и укочена вилица често је посљедица ноћног шкргутања зубима које се понекад повезује и с поремећајем који се назива бруксизам. То је знак да сте у стресу па га тијело испољава ноћу. У овом је случају важно да код стоматолога потражите заштиту за зубе односно навлаке које се стављају ноћу.

Лоши снови

Када смо узнемирени, често лоше спавамо и ружно сањамо. То је још један знак да стрес утиче на нас, а понекад то уопште не повезујемо, већ само мислимо како смо имали лошу ноћ. Пробајте да се организујете тако да одспавате барем седам сати и не идете прекасно на спавање. Увече избјегавајте кофеин, а прије спавања није препоручљиво гледати ТВ или радити на рачунару.

Крварење десни

Стрес може бити узрок и овог проблема. У Бразилу је спроведено 14 студија након којих су научници закључили како стрес ослабљује имунитет, а бактерије тада лакше нападају зубно месо. На крају овај проблем може постати и много већи ако добијете парадентозу па је важно да зубе перете након сваког јела.

Акне

Кожа често показује да смо већ неко вријеме под стресом, а један од показатеља су и акне иако иначе немамо проблематичну кожу. У том случају важно је користити препарате који ће помоћи да их се што прије ријешите, али ако проблем потраје, не би било лоше да посјетите дерматолога.

Чоколада, колачи, слатка пецива...

Када током дана чешће посежемо за разним слаткишима, то радимо због стреса који узрокује дисбаланс хормона. То је потврдило и истраживање на универзитету у Пенсилванији. У поређењу утицаја стреса на жене, утврђено је да оне које су ушле у менопаузу лакше подносе неугодне ситуације и мање посежу за слаткишима од жена које још нису у том животном раздобљу.

Осјетљива кожа

Једна јапанска студија показала је како људи који хроничко болују од разних проблема с кожом, почевши од класичног сврабежа вјеројатно пате дупло више од стреса. Међутим упозоравају да се осим стреса узрок понекад крије у анксиозности или озбиљнијим проблемима попут дерматитиса, екцема или псоријазе. Стрес утиче на организам тако да активира нервна влакна и ствара се осјећај свраба на кожи.

Појачана алергија

На студију су научници спроводили експеримент који је на крају показао да се симптоми алергија појачавају ако се особа осјећа анксиозно. То су показали резултати тестови у којима су учествовале особе које иначе пате од алергија. Научници су закључили како стрес може да стимулише производњу протеина у крви, а који је кривац за алергијску реакцију.