latinica  ћирилица
19/02/2016 |  17:09 | Аутор: Агенције

Који су главни узроци стерилитета код мушкараца?

Сазнајте шта најчешће изазива неплодност код мушкараца и на који начин се ови проблеми могу дијагностификовати.

Стерилитет погађа све већи број мушкараца, а често се његови узроци крију у лошим животним навикама.

Ово су неки од животних избора који негативно утичу на плодност мушкарца, мада у листу нису укључени сви потенцијални узроци..

ЦИГАРЕТЕ, АЛКОХОЛ, СТЕРОИДИ

У најчешће узроке мушког стерилитета спада пушење, јер знатно смањује број и покретљивост сперматозоида. Затим, дуже коришћење марихуане и других дрога, као и хронични алкохолизам. Поред болести зависности, ту је и неконтролисано узимање стероида, које изазива скупљање тестиса и неплодност. Такође, превише интензивне вjежбе доводе до производње високог нивоа стероидних хормона надбубрежне жлијезде, што изазива недостатак тестостерона и доводи до неплодности. Некад и тјесан веш може да буде узрок мушког стерилитета – јер повећава температуру тијела, што резултира смањењем продукције сперматозоида. Неухрањеност и анемија, као и прекомјерени стрес – често су узроци неплодности мушкараца.

ХОРМОНИ

"Мали проценат мушког стерилитета је изазван хормонским проблемима. Неколико ствари може да крене наопако са хипоталамус-хипофиза ендокриним системом. На примјер, мозак можда не успијева да правилно отпусти гонадотропин – ослобађајући хормон (GnRH). Он стимулише хормонски пут који изазива синтезу тестостерона и производњу сперме. Поремећај у отпуштању GnRH-а доводи до недостатка тестостерона и сперме, односно до престанка њене производње", објашњава др Ђурђевић Старовић.

ФИЗИЧКЕ СМЕТЊЕ

Многи физички проблеми могу да изазову мушки стерилитет. Они или ометају производни процес сперме или пут којим сперматозоиди путују од тестиса до врха пениса. Те проблеме обично карактерише мали број сперматозоида и/или абнормална морфологија сперме. Осим физичких, постоје и психолошки проблеми који могу да утичу на неплодност мушкараца. Међутим, понекад је тешко раздвојити физичке и психолошке компоненте проблема, јер дјелују заједно. Неки од проблема су еректилна дисфункција, пријевремена ејакулација...